Nej til journalindsigt

DLF har vundet principiel sejr

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den Sociale Ankestyrelse har ikke ret til at se den fulde journal i forbindelse med en retssag om en mulig arbejdsskade.

Det har Vestre Landsret slået fast i en dom i slutningen af januar. Dommen er kun en del af en verserende retssag, hvor Danmarks Lærerforening på et medlems vegne fører sag for at få anerkendt, at vedkommendes høreskade er en arbejdsskade.

Da Den Sociale Ankestyrelse bad om at få fremlagt en fuldstændig udskrift af den pågældendes lægejournal, anlagde DLF sag imod Ankestyrelsen, og nu er det altså slået fast, at Ankestyrelsen ikke har ret til disse oplysninger, da der er risiko for, at Ankestyrelsen vil misbruge oplysningerne, som der står i kendelsen fra landsretten.

Landsretten udtaler, at der må være andre måder, hvorpå Ankestyrelsen kan få de relevante oplysninger, end ved at bede om fuld journalindsigt.

Advokat for DLF, Søren Kjær Jensen, mener, at dommen er af principiel betydning.

'Dette er ikke en enlig svale. Det forekommer tit i offentlige sager, pensionssager og i private forsikringssager, at modparten ønsker at se alt materiale igennem, herunder lægejournaler. Og det kan virke stødende og generende. Der kan være tale om tyve år gamle ting, man har talt med sin læge om. Man kan have diskuteret samlivsproblemer med lægen, have haft en depression eller fået foretaget en aids-test for eksempel, og disse oplysninger skal modparten ikke have adgang til', siger Søren Kjær Jensen.

Han henviser til, at han har set sager, hvor den slags oplysninger kan få betydning for en erstatning.

'Det er væsentligt at sige, at man ikke er forpligtet til at vise offentlige myndigheder alt muligt'.

Søren Kjær Jensen fremhæver, at Den Sociale Ankestyrelse i dette tilfælde kun har ret til at få helbredsoplysninger, der er relevante for sagen.

hela