Blog
0   3

“Han twistede lige min neck”

Abonner på nyt om Folkeskolens musikrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I musikkens verden, særligt den klassiske, opererer man også med et særligt faglingo. Et sammensurium af sprog, ingen længere stiller kritiske spørgsmål til.

Ovennævnte ytring stammer fra et levende dansktalende menneske i sine bedste starttyvere. Nogen kalder denne tendens for anglisering. Jeg vil kalde det skødesløst og en smule popsmart. Af ren og skær dovenskab bliver et væld af danske ord erstattet af sit engelske modstykke. Det hele begyndte velsagtens, da internettet gjorde sit indtog for snart 25 år siden og dikterede et transnationalt faglingo. Siden er det gået støt ned ad bakke gennem et væld af påtagede amerikaniserede udtryk, der bliver slynget til højre og venstre, ikke mindst inspireret af film, serier og dertil videoer fra alskens internetportaler. Men måske tendensen ikke er så ny alligevel.  

Jeg vil bede samtlige celli om at spille soli i forskellige tempi

I musikkens verden, særligt den klassiske, opererer man også med et særligt faglingo. Et sammensurium af sprog, ingen længere stiller kritiske spørgsmål til. Sådan er det bare. Latin, græsk, tysk, italiensk, fransk, plus det løse. Ja det, der gav den mest dækkende beskrivelse for udtryk, tempo, eller hvad man nu stod og manglede, og hvor modersmålet ikke lige rakte. I virkeligheden en ret praktisk foranstaltning når man står med et kinesisk symfoniorkester, og ens Mandarin ikke dækker. Så bliver termer som allegro og piano til et utrolig pragmatisk alternativ.  

Français spoken hier

Artiklen fortsætter under banneret

Der er dog et aber dabei med denne weekend, da det kunne ende i en menage a trois. Tre sprog, ét flow, kan man sige, men engang var den sætning heller ikke helt comme-il faut. Men i dag er alt efterhånden tilladt. Er det så godt eller skidt? Et sprog er med til at definere det folk, der taler det. Sproget kan samle, men det kan også skabe splittelse. Historien har sine steder præsenteret os for deciderede forbud mod at tale andet end det, den siddende magt dikterede. Sådan er det heldigvis ikke i skrivende stund i relativt fleksible Dronningens Danmark. Men denne elasticitet har også en slagside. Det kan godt være, at Dansk Sprognævn har en mening, men det har seks millioner mennesker også. Lidt for mange kokke der twister maden, hvis du spørger mig.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
690 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.269 andre er allerede tilmeldt