"Vores børn og unge skal have let ved at træffe sunde valg, når sulten melder sig" frugt, siger fødevareminister Mogens Jensen, som i mandags i anledning af skolefrugtordningens ti års jubilæum besøgte Nørrebro Skole.

Skolefrugt får elever til at bytte usunde snacks ud med sunde

I ti år har skoler kunne søge om EU-støtte til skolefrugt. I skoleåret 2017/19 deltog 324 skoler med tilsammen næsten 60.000 elever i ordningen. En ny evaluering viser, at skolefrugt får eleverne til at tage sundere valg – men at ordningerne ikke bruges i undervisningen.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

1.668.138 kg. Så meget frugt blev uddelt på 324 skoler i skoleåret 2017/18. En del af frugten er finansieret af EU-midler, mens resten er finansieret enten af skolen/kommunen eller af forældre. Tilgængeligheden til frugt på skolen gør, at eleverne erstatter usunde snacks med sunde, viser en ny evaluering som Landbrugsstyrelsen har fået gennemført af konsulentvirksomheden Oxford Research.

Eleverne fremhæver i evalueringen, at de er meget tilfredse med, at der står frisk frugt og grønt på skolen.

Næsten halvdelen er meget tilfredse eller tilfredse med frugttilbuddet, mens 34 procent svarer, at de er nogenlunde tilfredse.

Ordningen har været beskyldt for at være for administrationstung, og evalueringen viser også, at dem der står for ordningerne foretrækker, at everandøren af frugt/grønt står for de administrative opgaver med at søge om deltagelse i ordningerne. 

EU-bureaukrati koster skolebørn frugtordningen 

Elever fra ringere kår får mest ud af ordningen

Evalueringen fremhæver, at det især er de børn, der kommer fra ringe socioøkonomiske kår, der har glæde af skolefrugten, fordi de får frugt og grønt oftere, end det ellers ville have været tilfældet.

I år har skolefrugtordningen ti års jubilæum, og i den forbindelse var fødevareminister Mogens Jensen på besøg på Nørrebro Skole i København. Han fremhæver netop, at skoleordningen giver alle elever mulighed for et sundere valg. 

"Det er vigtigt for mig, at alle danskere har adgang til sund og nærende mad. Ordningen her er en af de måder, hvor vi kan sikre, at det ikke er indkomsten, som afgør, hvorvidt man vælger det sunde alternativ nu og i fremtiden. Jeg håber, at vi tager ti år mere med frugt og grønt i skoletiden, så endnu flere børn kan gnaske saftige æbler i sig i skoletiden", lyder det fra Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Kommentar: Gratis frugt til skoleelever 

Undervisning ikke koblet til frugtordning

For at få tilskud til skolefrugt, skal skolerne tilbyde undervisning, der fremmer viden om ernæring, sundhed, landbrug, bæredygtighed og økologi. Men kun få skoler knytter undervisningen til frugtordningen.

"Skoleordningerne har begrænset effekt på børns kendskab til landbrugsprodukter og viden om sundhedsgavnlige effekter ved indtag af frugt, grøntsager og mælk. Undervisning i landbrug og sundhed foregår i vid udstrækning på skolerne, men foregår typisk uafhængigt af deltagelsen i skoleordningerne", står der i evalueringen.

Kun 11 skoler underviser i forbindelse med ordningen, og ingen skoler har søgt om tilskud til undervisningsaktiviteter i forbindelse med ordningen.

Halvt så mange skoler har søgt om tilskud til skolefrugt 

Læs mere

Læsmere om skolefrugtordningen på skolefrugt.dk