Sundhed
0   3

Skolefrugt får elever til at bytte usunde snacks ud med sunde

I ti år har skoler kunne søge om EU-støtte til skolefrugt. I skoleåret 2017/19 deltog 324 skoler med tilsammen næsten 60.000 elever i ordningen. En ny evaluering viser, at skolefrugt får eleverne til at tage sundere valg – men at ordningerne ikke bruges i undervisningen.

1.668.138 kg. Så meget frugt blev uddelt på 324 skoler i skoleåret 2017/18. En del af frugten er finansieret af EU-midler, mens resten er finansieret enten af skolen/kommunen eller af forældre. Tilgængeligheden til frugt på skolen gør, at eleverne erstatter usunde snacks med sunde, viser en ny evaluering som Landbrugsstyrelsen har fået gennemført af konsulentvirksomheden Oxford Research.

Eleverne fremhæver i evalueringen, at de er meget tilfredse med, at der står frisk frugt og grønt på skolen.

Artiklen fortsætter under banneret

Næsten halvdelen er meget tilfredse eller tilfredse med frugttilbuddet, mens 34 procent svarer, at de er nogenlunde tilfredse.

Ordningen har været beskyldt for at være for administrationstung, og evalueringen viser også, at dem der står for ordningerne foretrækker, at everandøren af frugt/grønt står for de administrative opgaver med at søge om deltagelse i ordningerne. 

Elever fra ringere kår får mest ud af ordningen

Evalueringen fremhæver, at det især er de børn, der kommer fra ringe socioøkonomiske kår, der har glæde af skolefrugten, fordi de får frugt og grønt oftere, end det ellers ville have været tilfældet.

I år har skolefrugtordningen ti års jubilæum, og i den forbindelse var fødevareminister Mogens Jensen på besøg på Nørrebro Skole i København. Han fremhæver netop, at skoleordningen giver alle elever mulighed for et sundere valg. 

"Det er vigtigt for mig, at alle danskere har adgang til sund og nærende mad. Ordningen her er en af de måder, hvor vi kan sikre, at det ikke er indkomsten, som afgør, hvorvidt man vælger det sunde alternativ nu og i fremtiden. Jeg håber, at vi tager ti år mere med frugt og grønt i skoletiden, så endnu flere børn kan gnaske saftige æbler i sig i skoletiden", lyder det fra Mogens Jensen i en pressemeddelelse.

Undervisning ikke koblet til frugtordning

For at få tilskud til skolefrugt, skal skolerne tilbyde undervisning, der fremmer viden om ernæring, sundhed, landbrug, bæredygtighed og økologi. Men kun få skoler knytter undervisningen til frugtordningen.

"Skoleordningerne har begrænset effekt på børns kendskab til landbrugsprodukter og viden om sundhedsgavnlige effekter ved indtag af frugt, grøntsager og mælk. Undervisning i landbrug og sundhed foregår i vid udstrækning på skolerne, men foregår typisk uafhængigt af deltagelsen i skoleordningerne", står der i evalueringen.

Kun 11 skoler underviser i forbindelse med ordningen, og ingen skoler har søgt om tilskud til undervisningsaktiviteter i forbindelse med ordningen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
670 andre er allerede tilmeldt