Debat

Kommunerne bør droppe Sputnik

Firmaet Sputnik undergraver ikke bare den danske model – det undergraver det danske velfærdssamfund.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg kunne ønske mig, at DLFs Hovedstyrelse sendte en hilsen til lærerne ved Sputnik. Vores lærerkollegaer på Sputnik har nemlig brug for at vide, at vi ikke har glemt dem. 

Hovedstyrelsen bør også sende en hilsen til firmaet Sputnik: Vi, DLF, holder øje med jer.

Hovedstyrelsen bør derudover sende en opfordring til alle landets kommuner. DLFs Hovedstyrelse bør på det kraftigste opfordre kommunerne til at droppe alle smarbejdsaftaler med Sputnik.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Vi har jævnligt gjort det siden overgrebet i 2013 –  og vi er tilsyneladende fortsat tvunget til det. Vi skal minde hinanden og befolkningen om, det vi kalder den danske model

Den model, som mange i hele verden misunder os. En model, som er opbygget gennem mere end 100 år – en model med hovedaftale og spilleregler, som både arbejdsgivere og lønmodtagerorganisationer må respektere. Det er, efter min mening, ikke helt forkert at påstå, at rygraden i det danske velfærdssamfund, er den danske model.

Selvom modellen er alment anerkendt, og selvom mange rundt om i verden kunne ønske noget lignende, er det en model, som konstant er under pres.

Vi, lærernes organisation, har en meget høj organisationsprocent. Alligevel møder vi også på lærerværelserne enkeltpersoner, som vælger at stå uden for det faglige fællesskab. De nyder godt af alle goderne, men vil ikke bidrage til fællesskabet. Det fællesskab, vores fællesskab, som har skaffet vores løn- og arbejdsvilkår. Løn- og arbejdsvilkår, tilkæmpet gennem mange år.

Nogle har tilsyneladende den opfattelse, at vi lærere, og andre lønmodtagere, har fået det hele forærende. At vores modpart, arbejdsgiverne, har stået med hatten i hånden og spurgt – må vi ikke godt forære jer højere løn, bedre arbejdsmiljø, bedre barselsregler mv. ? Sådan hænger det jo ikke sammen! Det, som har sikret fremgang for de danske lønmodtagere, altså også os lærere, er et langt sejt træk, hvor vi har stået fast, kæmpet og forhandlet.

Ud over angreb på den danske model fra uorganiserede kollegaer oplever vi også, hvordan firmaer, grådige arbejdsgivere,  bevidst undgår spillereglerne på arbejdsmarkedet – de spilleregler, som både sikrer lønmodtagerne rimelige vilkår og som giver rimelige vilkår i konkurrencen mellem firmaer, og mellem offentligt og privat.

De firmaer undergraver ikke bare den danske model – de undergraver det danske velfærdssamfund.

Et af de firmaer er Sputnik. Sputnik, som på deres hjemmeside bl.a. skriver om deres vision, Vi samarbejder med kommuner på alle niveauer om en god kvalitet til en konkurrencedygtig pris

En konkurrencedygtig pris betyder, at vores lærerkollegaer ved Sputnik ikke har samme aftalte løn- og arbejdsvilkår, som andre lærere har. Sputnik spekulerer i at presse løn- og arbejdsvilkår. Sputnik spekulerer, og shopper, i overenskomster. Det er det, de mener med en konkurrencedygtig pris.

Vi er lærere, og det er lærernes faglige organisation, som laver aftalerne for lærere - ingen andre!

Vi har brug for fællesskabets styrke i kampen for gode løn- og arbejdsvilkår og for vores velfærdssamfund. Der er brug for sammenhold i dansk fagbevægelse. Det håber og tror jeg, at alle i dansk fagbevægelse er enige i – Også vores pædagogvenner i SL!

Vi ønsker ikke mere eller andet end, at lærerne ved Sputnik får samme vilkår som andre lærere.

Der er blevet forhandlet, forhandlet og forhandlet.

Nu er det på tide, at DLFs Hovedstyrelse reagerer ved at øge presset på kommunerne. Kommunerne bør droppe alle aftaler med Sputnik.