Blog
0   5

Aktive lærere kræver respekt for lærernes dømmekraft

Abonner på nyt om Helge Christiansen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Inspiration til lærere om deres rolle i skolen, bl.a. ud fra Aristoteles, en mand fra gamle dage

Når man er i min alder, skal man passe på med at tale nostalgisk om gamle dage. Allerede for mange år siden sagde en kollega til mig: ” Vi gider ikke  at høre mere om gamle dage”. Men på en vellykket konference på Gl. Avernæs i sidste weekend, arrangeret af Danmarks Lærerforening var der inspiration  at hente fra en person, der i høj grad stammer far gamle dage, og som stadig er aktuel og levende, nemlig Aristoteles. 

Professor Lene Tanggård, som næppe behøver nogen præsentation, tog  i et oplæg om lærernes dømmekraft bl.a. udgangspunkt tre begreber fra Aristoteles´ tænkning og aktualiserede dem: episteme, techne, og phronesis.

Episteme handler om uforanderlig viden, den rene viden, som videnskabelig forskning bl.a. står for i dag. Denne forskningsviden er værdifuld og nødvendig som pejlemærke, men kan ikke diktere sin egen anvendelse i en pædagogisk sammenhæng.  

Techne handler om almene fremgangsmåder og metoder, og beherskelse af dem er en forudsætning for, at man inden for alle fag mestrer sit håndværk. Der kan være tale om mange former for metoder – også kunstneriske, håndværksmæssige og pædagogiske, som kan tilegnes ved øvelse og træning. I pædagogisk sammenhæng kan det bl.a. handle  om metoder til, hvordan man generelt tilegner sig viden 

Artiklen fortsætter under banneret

Phronesis handler om praksis. Her spiller intuition, kroppen, vaner og professionel dømmekraft i undervisningsmæssige situationer ind. Denne form for viden bygger på erfaringer. Den kloge handling varierer fra situation til situation, og der kræves ofte øjeblikkelig handling ud fra lærerens dømmekraft. Den bygger også på sansninger i øjeblikket og har i høj grad noget at gøre med etiske valg. Denne vidensform er den væsentligste i en pædagogiskn sammenhæng.  I 80 % af lærernes arbejde trækker de på denne videnskategori.

Lene Tanggård konkluderede blandt andet i forlængelse af signalerne om et større råderum for lærerne, at lærerne først og frememst blive dygtigere ved at reflektere i praksis og  ved at reflektere over deres  praksis i faglige fællesskaber - ikke ved at forskere  dikterer deres forsknings anvendelse.

Lotte Hedegaard Sørensen talte ud fra mange års forskning om inklusion. Hendes konklusion var, at man skal stoppe med at overøse folkeskolen med ambitiøse projekter top-down og satse på at støtte lærerne i refleksion i praksisfællesskaber, som fremmer inklusion. Med  de nuværende rammer er inklusionsopgaven umulig uanset, hvor dygtige lærerne bliver til at inkludere. Der må flere resurser til.

Flere oplæg var der. Masser af gode diskussioner og detagerne levede op til kategorien aktive lærere. En velstruktureret og udbytterig konference.

Under punktet ”Den fagprofessionelle stemme under pres” kom frustrationerne frem. Der er en tendens til at negligere faglige kompetencer ud fra økonomiske hensyn.

Men der var enighed om, at lærerne enkeltvis og kollektivt måtte formulere, hvad de vil med skolen. Lærerne skal ikke altid  opleves som dem, der brokker sig og er imod. For kort tid siden var jeg til konference  på Askov med overskriften ”I skole med Grundtvig” og fik af mange friskolelærer beskrevet den store frihed , de har i deres arbejde. På Gl. Avernæskonferencen var de fleste folkeskolelæreres konklusion, at de følte sig urimeligt prresset arbejdsmæssigt, men allivel oplevede, at de havde et spændende job, de ikke ville undvære.

Rigtigt er det, at lærerne enkeltvis eller kollektivt gennem deres faglige fora skal formulere, hvad de vil med skolen. Her er det nyligt formulerede professionsideal guld værd. Her formuleres, hvad lærerne vil med skolen - en helt anden tankegang, et helt andet indhold og en helt anden lærerrolle  end tilhængere af konkurrencestaten har formuleret.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.477 andre er allerede tilmeldt

Det faglige netværk Lærersenior er for lærere, som er pensioneret eller på vej dertil. I samarbejde med fraktion 4 - pensionisterne i Danmarks Lærerforening.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
738 andre er allerede tilmeldt