Kristendomskundskab
0   5

Censorer efterlyser religionsvidenskabelighed

Censorerne i religion/kristendomskundskab på læreruddannelsen peger generelt på, at der er for lidt religionsvidenskabelig viden blandt de studerende, fremgår det af årsberetningen fra censorformandskabet.

103 beskikkede censorer har følt landets lærerstuderende på tænderne i faget kristendomskundskab/religion - og et aspekt går igen i mange af kommentarerne fra censorerne, når de skal vurdere kvaliteten af de studerendes indsats og viden, påpeger censorformand for kristendomskundskab/religion, lektor Hans Krab Koed.

"Der er censorer, der peger på, at der er for lidt religionsvidenskabelighed", siger han.

I årsberetningen fra censorerne fremgår det direkte, at censorerne især kommenterer "meget på manglende religionsvidenskabelig viden".

Inkluderende tilgang til religionsundervisning er ikke nok

Artiklen fortsætter under banneret

En censor bemærker: "Jeg foreslår, at religionsvidenskabelig litteratur og viden opprioriteres, så et religionsvidenskabeligt outsiderperspektiv står stærkere hos de studerende, herunder et blik for den indlejring religionsformen lutheransk kristendom har i en dansk skolesammenhæng og de konsekvenser en sådan indlejring har for den religionsundervisning, der bedrives. Det sidste er ikke mindst afgørende i skolesammenhænge, hvor der er store andele af elever med anden etnisk baggrund end dansk. I disse sammenhænge er det ikke tilstrækkeligt at de studerende kender til inkluderende tilgange til religionsundervisning".

En anden censor anfører: "Udfordringen er altså stadig det med kristendomskundskab fremfor religion. Og at andre religioner først skal introduceres sent i folkeskolen. Det giver en fornemmelse af kristendom som almengyldig, og andre traditioner som sekundære".

Og en tredje censor bemærker, at "faget til stadighed har den udfordring, at der mangler en eksplicit stillingtagen til, hvordan der sikres en reel kvalitativ ligestilling og upartisk tilgang til alle religiøse og ikke-religiøse livsopfattelser".

En censor påpeger også, at den måde eksamen foregår på kan svække det faglige niveau, "da den mundtlige del har overvejende fokus på det didaktiske".

"Dette medfører mindre mulighed for at teste de studerendes fagfaglige niveau", bemærker censoren.

Reference til sidetallet i bibelen

Der er dog også bemærkninger af mere jordnær karakter til de lærerstuderendes evner - fx vidner årets prøver om, at en del af de studerende mangler viden om, hvordan man laver korrekte referencer.

"Taget i betragtning at der er tale om en professionsbachelor-uddannelse, så er det beskæmmende, hvor ringe de studerende er til at lave korrekte referencer i det skriftlige arbejde. Referencesystemer er den central del af akademisk skrivning. Der var sågar en studerende, der henviste til sidetallet i bibelen", noterer en censor sig.

Karakterniveauet i årets prøver i kristendomskundskab/religion er dalet moderat - fra 7,88 til 7,34.

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
975 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
299 andre er allerede tilmeldt