Debat

Usikkert projekt

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Massive mængder af undersøgelsestjenester tilbyder empiriske temperaturtagninger på enhver organisation, der har råd til at betale. DLF har bestilt Dafolo A/S til opgaven. Første tiltag hed postkort til udsendelse og returnering fra medlemmerne. Indfrielsen af Dafolos eget ambitionsniveau betød, at projektet skulle leve op til, 'at det enkelte medlem kom i centrum for udviklingen og forandringen af DLF'. Ved fremlæggelsen af projektformen har hovedstyrelsen helt givet nedsvælget en sådan himmerigsmundfuld i opløftet stemning. Næsten for godt til at være sandt, så lad mig spørge formanden for udviklingsprojektet, Astrid Schjødt Pedersen: Leverede firmaet den lovede vare med postkortrundsendelsen?

Næste Dafolo-inspirerede initiativ hedder spørgeskemaundersøgelse om DLF udsendt til folkeskolens lærere samt til mere ledende dele og nu og da egne kontorer. De sidste grupper må på forhånd være udpeget til at levere positive svar til foreningen, netop fordi de er særligt systembevarende i kraft af deres position. Lærerne til gengæld får svært ved at levere mange krydser i rubrikken 'enig', fordi spørgsmålene til besvarelse slet ikke vedrører den enkeltes konkrete arbejdsvilkår i hverdagen og i øvrigt er formuleret på en sådan måde og uden forklarende baggrund for spørgsmålene, at det er umuligt at vurdere, om noget rummer tilstrækkelige frihedsgrader eller er vigtige, tilfredsstillende, fremtidsrettede aktioner med indbygget medlemsindflydelse. Hvordan bære sig ad med at sætte et kryds for et udsagn, når der uanset placering af kryds ikke er tale om nogen modsætninger? Skulle dette vise sig at være blot tilnærmelsesvist sandt, må det undre, hvordan næsten fuld enighed i hovedstyrelsen førte til et sådant usikkert projekt? Forsømte firmaet af gode grunde at give oplysninger om, hvordan medlemmerne skulle inddrages, eller svigtede den politiske kontrol? Formanden, Astrid Schjødt Pedersen, har ved anden lejlighed fortalt undertegnede, at hun ikke ville gå ind i Dafolos forskellige metoder på grund af professionalismen i foretagendet. Er formanden endnu ikke moden til dette, så er tiden måske snart inde, hvor medlemmerne kan få en politisk vurdering af udviklingsprojektet fra et politisk valgt hovedstyrelsesmedlem.

Torben Thomsen

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Aars