Mere uddannelse og mere information

Hovedstyrelsen har afsat yderligere 571.000 kroner til at klæde foreningens led på til arbejdstidsforhandlingerne

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mere informationsmateriale til tillidsrepræsentanterne om skoleårets planlægning, mere informationsmateriale om kredsens samarbejde med tillidsrepræsentanterne, indstik i

Folkeskolentil alle medlemmer om skoleårets planlægning, endnu flere kurser for tillidsrepræsentanter om arbejdstid, regionale kredsformandsmøder og sagsbehandlernetværk. Informationsmateriale om, hvordan teamsamarbejde og møder kan kvalificeres til at blive en aflastning og ikke en belastning, og en offensiv over for kommunerne med henblik på at få nogle ordentlige fysiske rammer for forberedelse og møder på skolerne. Hovedstyrelsen har netop besluttet at bruge yderligere 571.000 kroner på at klæde foreningens forskellige led på til de lokale arbejdstidsforhandlinger, efter at foreningen har gennemført sin undersøgelse af det første skoleår med den nye arbejdstidsaftale.

'Et imponerende godt stykke arbejde, der dokumenterer katastrofen', mente Niels Christian Sauer om undersøgelsen.

Stig Andersen: 'Undersøgelsen viser flere undervisningstimer til mange og stigende arbejdsbyrde. Når fem procent af medlemmerne er med i fem til otte team, der afregnes som en akkord, så skal det give en fuldstændig uhyrlig arbejdssituation. Og at kun 20 procent af skolerne har udarbejdet nogle retningslinjer for fordeling af undervisningstimerne, er et stort problem. Det er et legalt middel, der ikke bruges nok. Og når nyansatte får så meget undervisning, så har vi rent kollegialt et problem, men skolerne og kommunerne har så sandelig også et problem i forhold til, hvor mange af de nye der falder fra'.

'Vi bør se at komme i dialog med Kommunernes Landsforening. De åbenbare urimeligheder og uforudsete virkninger må alle være interesseret i at få klaret', sagde også Jon Kowalczyk.

'Før kunne man kritisere reglerne og ledelsen, nu må alle spille med for at få noget fornuftigt ud af det', sagde Jørgen Stampe.

Fagligt udvalg og hovedstyrelsen er ikke færdig med at udarbejde strategier og handleplaner for, hvordan arbejdstidsforhandlingerne kan forløbe bedre i de kommende fire år - fagligt udvalg har blandt andet lovet at arbejde meget dybere med samspillet mellem tillidsrepræsentant, kredsstyrelse, kredsformænd og foreningen centralt og med, hvordan sikkerhedsrepræsentanten kan spille en rolle, når det handler om at vurdere belastningen, når lærernes arbejdsvilkår markant ændres.