Blog
0   2

Den gode musiklærer

Abonner på nyt om Musiklærer i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

PULSEN Dansk Sang oktober

Den gode musiklærer

Musik er skønt. Og som musiklærere vil vi gerne give eleverne indblik i dette univers. Vi vil gerne være den gode musiklærer, der giver eleverne ”forudsætninger for livslang og aktiv deltagelse i musiklivet og for at kunne forholde sig til samfundets mangeartede musiktilbud”. (Formål for musik).

Men spørgsmålet er: Hvad er en god musiklærer. Eller hvordan bliver man en god musiklærer? Og hvordan fortsætter man med at være den gode musiklærer? Spørgsmålet er ikke enkelt, da der er mange faktorer der spiller ind.

Som i alle andre fag er faglighed vigtig. At vide hvad man kan. At have fagligt overskud til at multitaske. At give faglige begreber videre. At musik har sin terminologi som andre fag.

Artiklen fortsætter under banneret

Musik er en del af skolens liv, og det skal mærkes, så snart vi har mulighed for det. Til morgensang, til emneuger, til jul eller bare fordi vi har lyst.

Musik handler også om fællesskab. Som Erik Sommer har udtalt: Når man synger sammen, er man aldrig alene. Musik er ofte noget man gør sammen. Vi skal bruge hinanden – lytte til hinanden.

Work smarter, not harder. Skal man lave alt fra bunden af, hver gang man skal i gang med et nyt emne? Det behøver man da ikke. Hvis man har haft et emne, der fungerede, så skal det da bruges igen. Tænk blot på hvordan komponister låner fra hinanden (og sig selv).

Refleksion over ens arbejde kan være godt. Hvad gik godt? Hvad skal ændres? Inddrag gerne eleverne i evalueringen. Så får de også reflekteret over indholdet og egen læring og får sat ord på de faglige begreber, vi bruger.

Nogle elever kan have det svært i musiklokalet. Der er elever, der er udfordret på strukturen, lydene, diagnoser eller… Her skal man minde sig selv om at få hjælp til at løse disse udfordringer. Man skal huske at snakke med de andre lærere, forældrene og andre med kendskab til de udfordrede elever.

Men vi har også brug for et velfungerende musiklokale. Et lokale hvor der er plads til at spille, synge og danse. Et lokale hvor der er instrumenter til alle. Instrumenter der fungerer. Et lokale der giver lyst til at lave musik. Et lokale der inspirerer.

Klasseledelse gælder også i musiklokalet. En god struktur på timerne og helt klare rammer for hvordan man tilgår inventaret. Det er altid en hjælp til at få gode musiktimer.

Alt dette kommer ikke af sig selv. Et godt netværk er nærmest uundværligt. Her kan der sparres, udveksles ideer, søges viden. Netværket kan være på skolen, i kommunen. Faktisk i hele det ganske land. På FB er der flere grupper for musiklærere. Og så er der selvfølgelig Musiklærerforeningen.

Der kan helt sikkert ridses flere faktorer op, når man taler om den gode musiklærer. Ovenstående er blot bud på, hvordan man kan skabe den gode musiktime.

Musiktimerne skulle jo gerne blive til ugens højdepunkt, så musiklæreren ikke bliver ugens gæst.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Musiknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Musiklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
727 andre er allerede tilmeldt
Hjælp os med at teste

Vin lille

⚠️ Hjælp os med at teste nye ideer til de faglige netværk og vind 6 flasker vin  ⚠️
Folkeskolens faglige netværk skal udvikles. Men hvor skal de udvikles hen? 
Vi har brug for din hjælp til at vurdere et par nye koncepter, så vi kan gøre de faglige netværk endnu mere relevante for jer.
1000 tak for din hjælp!
(hvis du vil tage testen på pc, kan du bruge dette link)
Tag testen på mobil - tager ca. 15 min.)