Blog
0   8

Forskellige - og alligevel så ens

Abonner på nyt om Jens Raahauge i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I Norden har vi trods store indbyrdes forskelle mange fællestræk. Her omtaler jeg to indslag, som kan tilføre undervisningen i det nordiske fortællinger om hverdagen.

Livet i Norden er en guldgrube af billeder om hverdagslivet i det område, som vi er en del af, og som er større end Indien i areal, men bestemt ikke i indbyggertal, hvor Indien har 1340 millioner mod vores 25 millioner. Vi - og det er nationerne Island, Norge, Sverige, Finland, Danmark og selvstyreområderne Grønland, Færøerne, Åland og det samiske sprogområde - kæmper så om titlen som verdens lykkeligste folk.

Bogen Livet i Norden er blevet til på baggrund af en fotokonkurrence i foråret 2019, hvor omkring 1000 fotografer, professionelle og amatører, deltog. En nordisk redaktion har ud fra de flere tusind fotografier, som konkurencen afstedkom, udvalg flere end hundrede glimt af nordisk hverdag i dens mange facetter. På nogle af dem gør naturen eller klædedragten det nemt at spore sig ind på, hvor vi befinder os. På andre kan det være hvorsomhelst. 

Alle fotografierne er ledsaget af en tekst, der skaber en livsramme om det knipsede øjeblik. Her kan enkelte replikker og sætninger gøre hverdagen endnu mere forunderlig og få læseren til at opdage det fælles i forskelligheden og det særlige i samhørigheden. Netop det dobbelte blik er undervisningens bidrag til den almene dannelse - her på nordisk.

Fotobogen, der er for øjet og tanken, har endvidere en betagende pendent i en samling lydbilleder, der - som begrebet angiver - er for øret og tanken: 100 Nord er titlen. Her er et indslag med 100 mennesker fra hele Norden, hvor hver leverer et kort fortællebidrag fra deres liv. Det særlige er, at bidragene er opstillet kronologisk, så den 1 årige fortæller første historie, mens den 100 årige leverer den sidste beretning. Dette forunderlige materiale ligger frit tilgængeligt på Nordspråks hjemmeside: https://nordsprak.com/samarbetsprojekt/100-nord/

Artiklen fortsætter under banneret

Endelig er det værd at være opmærksom på elevernes egne bidrag til nordisk i undervisningen gennem de små fagbøger, som nordiske skolebørn har skrevet til projektet http://atlantbib.org/ 

Det er efterhånden vanskeligt at finde undskyldninger for at overse det nordiske i danskundervisningen! 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.235 andre er allerede tilmeldt