Blog
0   2

Relationsarbejde i kampen mod stress

Abonner på nyt om Spotlighters i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Min kollega der arbejder på en 10. klassesskole fortæller mig at eleverne er mere stressede end tidligere.

I løbet af de ca. 5 år han har arbejdet på sin skole har han oplevet et skift i klientel. Han er stødt på flere og flere studerende der kæmper med psykiske problemer og stress. Han arbejder på en 10. klassesskole og får derfor elever med og fra flere forskellige baggrunde. Lærerne og ledelsen på hans skole er alle enige om, at nøglen til at eleverne kan få succes på deres skole ligger i, hvordan de som voksne og lærere forholder sig til dem.

 

Artiklen fortsætter under banneret

 

Respekt for kompetencer 

Han havde en diskurs med sine studerende om, hvad en lærer kan gøre for de studerende for at reducere stress i deres hverdag. Et af de tilbagevendende punkter, de nævnte, var, at det var vigtigt for dem at blive betragtet som individer, og at læreren forstår, at de har forskellige behov. Som de sagde, vores respekt for en lærer kommer når vi ser at han har viden og er dygtig, ikke fordi vi kan se at han har autoritet.

 

Relationsarbejde er vigtigt

Han fortæller tit om hvor vigtigt det er at arbejde med relationerne med de studerende og at når man prioriterer det går hverdagen ikke altid som man har forestillet sig. Det må man finde sig tilrette i, mener han, for man kan ikke tvinge en teenager til at lære noget alligevel.

 

Han fortalte mig om en episode hvor en studerende, ved udgangen af ​​dagen, havde betroet ham at hun aldrig før havde lavet så meget på en dag. Han spurgte ind til hvad hun troede der havde hjulpet hende og hun svarede: ”Du sagde ikke, hvad jeg skulle gøre, men lod mig gøre, hvad jeg ville”. Det lyder jo lidt laissez faire, men med en forklaring bliver det mere fagligt forsvarligt.

Han fortæller mig at da han om morgenen havde gennemgået programmet for dagen var den studerende stået helt af. Så efter at han havde sat resten af ​​klassen i gang, satte han sig ned og spurgte hende hvad der var galt. Hun fortalte at hun ikke troede, at hun ville få gavn af den øvelse han havde beskrevet. Han spurgte hvad hun så troede, hun ville lære noget af at arbejde med, hvorefter han lod hende arbejde med det. “Lærte hun noget den dag? Helt sikkert. Var det hvad jeg havde planlagt? Slet ikke” griner han. “Men den dag forlod hun klassen lidt gladere over skolen og med succes i sin mentale rygsæk. Og det er vigtigt” slutter han.

I morgen taler han om hans erfaringer med SPOTLIGHTERS lektioner og om hvordan de hjælper eleverne og ham med et fælles sprog til at tale om bl.a. stress og angst. Hvis du vil høre mere så kom til gratis symposium, du kan læse mere her


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ