Lærerens kommentar på Facebook afspejler, hvordan han har opfattet forskellige ledelsesmæssige dispositioner fra skolens side, siger Ombudsmanden.

Ombudsmanden: Lærer skulle ikke have haft advarsel for kritik af ledelsen på Facebook

En ledelse må i vidt omfang tåle, at forskelle i parternes opfattelse kommer offentligt til udtryk. Derfor var det forkert, at en lærer fik en advarsel for at kritisere sin skoleledelse på lærerkredsens Facebook-side, har Ombudsmanden netop afgjort.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Tag et kig på […] Skole. Den er helt gal. Ledelsen overvåger og forfølger folk, og kredsen bakker selvfølgelig ubetinget op. Men det er jo klart, når [antal personer] fra den skoles ledelse er blevet oplært af kredsen!!!"

Sådan skrev en lærer på den lokale lærerkreds' Facebook-side i forbindelse med en diskussion af en ny lokalaftale. Kommentaren resulterede i en samtale hos ledelsen og en skriftlig advarsel fra kommunen, som mente, at påstandene i kommentaren var "urimeligt grove og åbenbart usande".

Men det var en fejl, har Folketingets ombudsmand nu afgjort, efter Danmarks Lærerforening har klaget til ham over advarslen.

Erik Schmidt og DLF har vundet i landsretten

"Jeg må lægge til grund, at lærerens kommentar på Facebook afspejler, hvordan han har opfattet forskellige ledelsesmæssige dispositioner fra skolens side", skriver Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse, hvor han understreger, at han ikke kan vurdere, om lærerens opfattelse er korrekt.

"Men jeg finder, at en ledelse i vidt omfang må tåle, at forskelle i parternes opfattelse kommer offentligt til udtryk".

Ledelsen burde have taget til genmæle

Ombudsmanden har behandlet mange sager om offentligt ansattes ytringsfrihed. Han påpeger, at i denne sag kunne skolelederen selv have reageret ved eksempelvis at udtrykke sin egen opfattelse både over for læreren og over for andre - når blot reaktionen ikke blev en kritik af, at læreren havde ytret sig.

"En ledelse af en offentlig myndighed må gerne svare på en medarbejders kritik og tage til genmæle, hvis den er uenig. Men svaret må ikke kunne opfattes som en kritik af, at medarbejderen har brugt sin ytringsfrihed", lyder det fra Jørgen Steen Sørensen.

Ombudsmanden skal se på forflyttelsessag

Ombudsmanden understreger, at en ytring, der i øvrigt er lovlig, aldrig i sig selv danne grundlag for afskedigelse eller andre negative ledelsesreaktioner som for eksempel en irettesættelse eller advarsel.

Han har nu bedt kommunen om at se på sagen igen.

Læs mere

Ombudsmandens udtalelse

Powered by Labrador CMS