Blog
0   37

Hvem bestemmer, hvad der er sjov og spændende undervisning?

Abonner på nyt om Folkeskolens madkundskabsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Jeg planlægger undervisning i N/T med et forløb over nogle uger. Åens vandløb. Den første gang er jeg sammen med en gruppe eleverne og maler et meget stort billede af et vandløb. Det bliver virkelig flot. Vi har mulighed for at være tre voksne på to klasser. De elever, der ikke maler, læser og skriver om et dyr eller en plante ved åen.

Anden gang går vi til åen med bestemmelsesdug, net og lup. Der bliver fundet fx. rygsvømmere, døgnfluelarver, mærkelige orme, edderkopper, slim af et eller andet vi ikke ved, hvad er. Altså to rigtig gode lektioner. Vi tog lidt vand, planter og slim med hjem.

Tredje gang valgte eleverne en plante eller et dyr fra bestemmelsesdugen, som de skrev om. Mange er virkelig benovede over alle de forskellige måder de små vanddyr trækker vejret på. Noget af slimen kom under stereolup og frem kom en spoleorm – fantastisk. Et lille blad kom også under og nu kom der et fantastisk net af grønkorn frem. Eleverne skulle de sidste 10 minutter læse om fotosyntese.  For en stor gruppe er det en stor forunderlig viden, og flere kontakter mig med den store nye viden, de har fået.  Jeg er virkelig glad og stolt over min undervisning, som jeg betegner som sjov og spændende.

De få der trækker tænder ud – og så alle de andre.

Men, men så sidder er en mindre eller større gruppe eleverer som slet ikke bliver ramt af denne ”sjove og spændende” undervisning. De larmer, leger klappelege, løber lidt efter hinanden, griner og hviner højt. Når jeg så beder som at stoppe og dæmpe ned, er svaret: ”Må vi ikke havde det sjovt i skolen”, ”Skal det ikke være sjovt at gå i skole”.

Artiklen fortsætter under banneret

Det samme kunne skrives om i Håndværk og design og madkundskab.

De fleste syntes, det er sjovt og spændende. Elevere der siger: ”Hvor der det fantastisk, at vi må bruge af alle de forskellige ting, der er i lokalet og selv skal bruge vores fantasi”. ”Dine timer er næsten som om det slet ikke er skole, du finder altid på noget sjovt”, ”Det er dejligt at havde dig, for dine regler er anderledes, i dine timer må vi gerne snakke stille sammen”.  Det er kontrasten til den anden lille gruppe, der ikke kan vente, keder sig og har rigtig svært ved at hjælpe hinanden. De bruger så tiden på at havde det ”Sjovt” ved at vaske hænder i trælim, kaste med træstøv m.m. I madkundskab svirpes der med viskestykker, opvask bliver skubbet over til naboen eller man sidder på toilettet, mens der er oprydning.

De få trækker tænder ud, jeg har ansvaret for at alle lærer noget, og bruger rigtig meget tid på at bearbejde, hvordan jeg skal tilrettelægge en undervisning, der favner alle, så ikke de få forstyrrer de mange.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
800 andre er allerede tilmeldt

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.603 andre er allerede tilmeldt