Anmeldelse Natur/teknologi
0   20

Vi elsker alle plastik

Plast er genialt. Det er billigt og kan erstatte masser af andre materialer. Desværre er der som bekendt en bagside. Vi hader alle plastaffald. Plastik i naturen, plast i dyrenes maver, "plastøer" i havene. Hvilken vej skal vi gå?

Plastikhelteskolen

Fakta


Titel
Plastikhelteskolen


Gratis

Forlag
Det Økologiske Råd - www.ecocouncil.dk

Plast er på mange måder et fantastisk materiale. Det er et let materiale, nemt at forme, relativt billigt at producere, og vi bruger det overalt i vores hverdag: til legetøj, tøj, opbevaring og tilberedning af vores mad, i biler og i hjælpemidler inden for sundhedssektoren. Det er svært at forestille sig en verden uden plast.

Artiklen fortsætter under banneret

"Plastikhelteskolen" har som mål at gøre vores elever mere miljøbevidste. I læremidlet introduceres eleverne til plastens historie, opbygning og egenskaber. Der er fokus på nedbrydning af plast og ikke mindst udfordringerne med plast i naturen. "Plastikhelteskolen" er udviklet af Plastic Change, Det Økologiske Råd og Plastindustrien som en del af Projekt Plastfrit Hav.

Og som plastindustrien selv skriver i en pressemeddelelse: "Det er en vigtig opgave at hjælpe den unge generation med at passe bedre på vores resurser, og vi kan virkelig reducere mængden af plast i den danske natur, hvis vi får forbedret befolkningens affaldsadfærd bare en smule".

Og der er i den grad plads til forbedring. Ifølge Dakofa, Dansk Kompetencecenter for Affald og Ressourcer, indsamlede Danmark i 2015-16 cirka 31 procent af plastemballagen fra husholdninger til genanvendelse. Danmark ligger dermed i den dårligste fjerdedel i hele EU, hvor den gennemsnitlige indsamlingsprocent var på omkring 41 procent. Derfor er lovgivningen om indsamling af plastaffald fra husholdningerne også siden strammet op i Danmark.

Det er ikke nok med snak og god vilje. Der skal politisk handling til med krav til såvel industri som forbruger. Meget plast genanvendes ikke, fordi produkter fremstilles af flere stykker plast, som det ikke er praktisk muligt at adskille, når det ender som affald. Andet plast genanvendes ikke, fordi man mangler maskinel, der kan sortere plasten i de mange forskellige plasttyper.

Udgangspunktet i "Plastikhelteskolen" er elevernes egen hverdag med plast. To film på hver 12 minutter i øjenhøjde med eleverne sætter på en meget fin måde fokus på fordele og ulemper ved plast, genanvendelse og bæredygtighed. Ud over filmene indeholder "Plastikhelteskolen" et teksthæfte som pdf-fil, et arbejdshæfte med undersøgelser og eksperimenter samt enkel og udførlig lærevejledning, der guider læreren gennem de otte lektioner, som forløbet er tiltænkt.

Et rigtig fint forløb, som jeg varmt kan anbefale. Det rokker dog ikke ved det grundlæggende problem, at det, der virkelig rykker i forhold til bæredygtighed, er en helt anderledes tilgang til vores brug og genbrug af plast. Og her gør den enkelte forbrugers forbrug ikke meget, selv om det er en rigtig fin begyndelse. Viden og indsigt er første step mod den bevidste forbruger, som bliver handlingsorienteret i forhold til at stille krav til politisk forandring.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.605 andre er allerede tilmeldt