Anmeldelse

Udenfor

Næsten for meget af det gode

Demokratisk dannelse er måske skolens vigtigste fag, og derfor er det godt, hvis alle kender til undervisningsmaterialet "Udenfor". Men de gode intentioner skal nok doseres lidt forsigtigt af læreren.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Manipulator Jan Hellesøe sagde forleden, at ”hvis noget er gratis, så er det, fordi du selv er produktet”. Og det kan man roligt sige, at vi er i dette gratis undervisningsmateriale. Men vi skal som brugere ikke være mange, for at der ligger et motiv bag at give os dette materiale gratis.

Fakta:

Titel: Udenfor

Forlag: Amondo

Materialet, der kan downloades på www.udenfor.info, består af dilemmafilmen "Lille terrorist" på 12 minutter, en lærervejledning og 20 undervisningsaktiviteter inklusive elevark. Det er et tværfag­ligt undervisningsmateriale om frisind, frihed og tillid i en multikulturel og mangfoldig skolegård, og det kan bruges til 6.-10. klasse. Der er fokus på demokratisk dannelse, der bringer værdierne frisind, frihed og tillid fra Danmarkskanonen i spil.

Og skal jeg være helt ærlig, er jeg ikke sikker på, at jeg orker at gå alle øvelser og alle dilemmaer igennem. Det kan nemlig hurtigt komme til at fremstå som en løftet moralsk pegefinger, hvis eleverne får denne ”politiske korrekthed” i for store doser. Jeg er simpelthen bange for, at de unge mennesker kan få "demokratisk bulimi" eller forstoppelse, hvis vi bliver ved med at fylde på af enslydende budskaber.

Alligevel må vi ikke glemme, at samfundsværdier og demokrati skal genopfindes af hver genera­tion. Og selvfølgelig skal vi have aktualiseret og introduceret begreberne tolerance, racisme, stereotyper og fordomme.

Jeg kan godt se alle de gode intentioner med materialet, og jeg synes helt klart, at det er et materi­ale, som alle lærere skal tvangsfodres til at se og gennemgå, men det må også være op til hver enkelt lærer at afgøre, hvor store doser og hvilke emner der er bedst egnet til den enkelte klasse. For jeg synes, at mange af øvelserne ligner noget, der er set før, og når man er elev i udskolingen, så kan der opstå en form for træthed, når der igen skal laves et rollespil, igen skal klippes begreber ud og igen skal diskuteres dilemmaer.

Powered by Labrador CMS