Anmeldelse Trivsel
0   15

Næsten for meget af det gode

Demokratisk dannelse er måske skolens vigtigste fag, og derfor er det godt, hvis alle kender til undervisningsmaterialet "Udenfor". Men de gode intentioner skal nok doseres lidt forsigtigt af læreren.

Udenfor

Fakta


Titel
Udenfor


Gratis

Forlag
Amondo

Manipulator Jan Hellesøe sagde forleden, at ”hvis noget er gratis, så er det, fordi du selv er produktet”. Og det kan man roligt sige, at vi er i dette gratis undervisningsmateriale. Men vi skal som brugere ikke være mange, for at der ligger et motiv bag at give os dette materiale gratis.

Artiklen fortsætter under banneret

Materialet, der kan downloades på www.udenfor.info, består af dilemmafilmen "Lille terrorist" på 12 minutter, en lærervejledning og 20 undervisningsaktiviteter inklusive elevark. Det er et tværfag­ligt undervisningsmateriale om frisind, frihed og tillid i en multikulturel og mangfoldig skolegård, og det kan bruges til 6.-10. klasse. Der er fokus på demokratisk dannelse, der bringer værdierne frisind, frihed og tillid fra Danmarkskanonen i spil.

Og skal jeg være helt ærlig, er jeg ikke sikker på, at jeg orker at gå alle øvelser og alle dilemmaer igennem. Det kan nemlig hurtigt komme til at fremstå som en løftet moralsk pegefinger, hvis eleverne får denne ”politiske korrekthed” i for store doser. Jeg er simpelthen bange for, at de unge mennesker kan få "demokratisk bulimi" eller forstoppelse, hvis vi bliver ved med at fylde på af enslydende budskaber.

Alligevel må vi ikke glemme, at samfundsværdier og demokrati skal genopfindes af hver genera­tion. Og selvfølgelig skal vi have aktualiseret og introduceret begreberne tolerance, racisme, stereotyper og fordomme.

Jeg kan godt se alle de gode intentioner med materialet, og jeg synes helt klart, at det er et materi­ale, som alle lærere skal tvangsfodres til at se og gennemgå, men det må også være op til hver enkelt lærer at afgøre, hvor store doser og hvilke emner der er bedst egnet til den enkelte klasse. For jeg synes, at mange af øvelserne ligner noget, der er set før, og når man er elev i udskolingen, så kan der opstå en form for træthed, når der igen skal laves et rollespil, igen skal klippes begreber ud og igen skal diskuteres dilemmaer.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.354 andre er allerede tilmeldt

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.188 andre er allerede tilmeldt