Blog
1   12

Findes der en norm for dansk udtale?

Abonner på nyt om Den Danske Sprogkreds i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Christian Braad Thomsen brokker sig over udtalen i dagens medier.

Christian Braad Thomsen rejste den 5. oktober en debat på Facebook om udtalen af henholdvis ligge og lægge. Han har fundet ”endnu et eksempel på at tv-avisens medarbejdere ikke kan tale dansk. Sportens speaker indleder i aften med ordene: "Vi ligger ud med..." Hvornår skrider DRs ledelse mod ind? Jeg gætter på, det aldrig sker, fordi ledelsen ikke selv kan tale dansk." Den 5.10.2019. (Ordret citeret) Braad Thomsen og mange andre har imidlertid ikke forstået, at der i Danmark slet ikke findes en officiel norm for dansk udtale. Gamle dages drøm om et dansk ”rigsmål” er for længst begravet på de danske universiteter, og al forskning om moderne dansk udtale handler om ”udtalevariation”, altså forskelle på dialekter, regionalsprog, sociolekter, aldersbetinget sprog og diverse former for udtale blandt udlændinge i Danmark med røddder  forskellige sprogområder. Modstanden mod at definere en dansk standardudtale har rødder i 60’ernes oprør mod autoriteter, og ønsket om at demokratisere normerne og anse alle udtaler for lige gode er ganske sympatisk, men nu står vi tilbage med en situation, hvor alle, der skal arbejde med talesprog må opfinde sine egne normer og sine egne forklaringer.

Så svaret på spørgsmålet i overskriften er: Nej, der findes ingen norm for dansk udtale i dag.

Artiklen fortsætter under banneret


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.596 andre er allerede tilmeldt

Netværket Dansk som andetsprog er for alle, som underviser i dansk som andetsprog eller har interesse for undervisning af flersprogede elever og nyankomne.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
929 andre er allerede tilmeldt