Ofte når eleverne ikke at spise deres medbragte mad i skolen, fordi frokostpausen er for kort, mener Jacob Mark.

SF vil minde kommunerne om, at elever skal have tid til frokost

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) bør minde kommunerne om, at landets folkeskoleelever skal have tid til at spise deres frokost i ro og mag, lyder det fra SF’s undervisningsordfører, Jacob Mark.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Nogle skoler har efter folkeskolereformen været så pressede af at få skemaet til at hænge sammen med både nye fag og flere timer, at det er gået ud over elevernes frokostpause.

Ofte er spisepausen så kort, at elever senere på dagen vender hjem fra skole med madpakker, der til forældrenes frustration hverken er halvt eller helt fortæret.

Sådan lyder det fra SF's undervisningsordfører, Jacob Mark, der nu har rejst sagen over for børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

"Jeg kan godt forstå, at skolerne synes, det hele har været presset, men nu er vi kommet så langt, at jeg mener, at de også skal sørge for det her. Derfor mener jeg, at det vil være en rigtig god idé, hvis ministeren med et hyrdebrev til kommunerne indskærper, at skolerne skal afsætte tilstrækkeligt tid til, at eleverne kan nå at spise deres frokost, når de er i skole", siger Jacob Mark.

Kontaktet af forældre

Hans opfordring til ministeren kommer efter, at en række forældre med børn på forskellige sjællandske folkeskoler har kontaktet ham og berettet om skoler, hvor eleverne ikke har tid nok til at spise deres frokost.

"Jeg vil jo ikke blande mig i, hvordan den enkelte skole drives, men jeg synes altså, at børnene skal have frihed til at spise deres frokost i ro og mag. Faktisk tror jeg, at det kan være noget af det, der gør, at børn ikke bliver så pressede i løbet af en dag, at der er de der pauser med en voksen, hvor man har tid til både at spise og snakke", siger Jacob Mark.

Blandt de frustrerede forældre er Linda Kammersgaard fra Næstved, hvis søn på daværende tidspunkt gik i 2. klasse:

"De får ikke spist, når først de løber rundt"

"Min søn når ofte kun at spise en snackpeberfrugt eller noget i den stil. Han kan simpelthen ikke nå at spise mere, før han og de andre skal ud. Så får de at vide, at de kan tage resten af maden med ud. Men de får jo ikke spist, når de først løber rundt", sagde Linda Kammersgaard til TV2 Øst i december sidste år.

Med henvisning til udtalelserne fra blandt andre Linda Kammersgaard har Jacob Mark stillet spørgsmål i Folketinget til undervisningsministeren, om hvorvidt hun vil indskærpe budskabet ved evt. at sende et hyrdebrev til kommunerne. Ministeren har endnu ikke svaret.

Fødevarestyrelsen anbefaler, at der er 30 minutter til at indtage frokosten.

Læs mere

Tv2 Øst