Blog
0   11

Hvad kan New Yorks borgmester lære af en københavnsk folkeskoleelev?

Abonner på nyt om Ernæringskommentaren i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Senere på ugen samles borgmestre og beslutningstagere fra hele verden i København under C40 for at dele viden om effektive klimaløsninger. Jeg håber, at de tager inspiration fra Københavns madskoler med hjem i rygsækken efter endt besøg.

Vores fødevaresystem står for over 20 % af den samlede klimabelastning, så det er derfor et oplagt emne, når samtalen falder på, hvordan vi gør vores storbyer mere klimavenlige.

I den forbindelse bør C40’s gæster se på, hvordan madskolerne i Københavns Kommune har taget livtag med at øge elevernes maddannelse og gøre skolernes måltider mere bæredygtige og lavet fra bunden.

På en madskole er der både kantine og lokalt køkken, og alle skolens elever deltager i tilberedningen af frokosten i minimum to længere køkkenforløb i løbet af deres skoletid. Eleverne lærer om gode råvarer, madlavning og økologi, samtidig med at de sørger for, at resten af skolen bliver mætte.

Folkeskoleelever er med at skabe en klimavenlig madkultur

Artiklen fortsætter under banneret

For at markere C40-topmødet er vi gået sammen med fire madskoler i Københavns Kommune og sætter fokus på klimavenlig mad i perioden op til topmødet. Når vi gør klima til et tema for maden i madskolen, får eleverne helt konkret viden om sammenhængen mellem mad og klima og praktisk erfaring med madlavning af gode, lokale råvarer i sæson.

Viden og erfaringer som de tager med sig hjem og videre i livet. Vi klæder de kommende generationer på til både at tage vare på deres egen sundhed med gode, hjemmelavede måltider, og viser dem hvordan de samtidig kan tage hensyn til klimaet.

Så hvad kan New Yorks borgmester lære af en københavnsk folkeskoleelev?

Til åbningsreceptionen under C40 vil elever fra de fire madskoler servere fire forskellige retter, der er konkrete bud på klimavenlig skolemad. De fire retter tager udgangspunkt i EAT-Lancet-kommissionens anbefalinger til en klimavenlig verdensdiæt, og er, i samarbejde med Københavns Madhus, tilpasset dansk geografi og danske ganer og madvaner.

Jeg håber, at mødet med maden og eleverne starter en masse gode samtaler mellem gæsterne om, hvordan en del af klimaløsningen i verdens storbyer starter med byernes elever og den maddannelse, de får i skolen. Og så håber jeg, at New Yorks borgmester og resten af de besøgende tager idéerne med hjem og starter deres egne madskoler, men fuld blus under madmod og bæredygtige madvaner for vores kommende generationer.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
793 andre er allerede tilmeldt