Blog
0   2

Kære statsminister

Abonner på nyt om Psykologen på Bryggen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Målet må være at forhindre unge i at begynde at ryge

Mette Frederiksen, du gik til valgkamp på, at du vil være børnenes minister. 5. Klasse på Islands Brygge skole har derfor skrevet til dig. I brevet anbefaler de, at regeringen sætter prisen op på en pakke cigaretter til de anbefalede 90 kr. Det er nu, du skal vise, at du mente det, da du lovede, at du ville være børnenes minister. Det er virkelig trist, at finanslovsforslaget ikke har større ambitioner om at forhindre kommende generationer i at begynde at ryge. Udspillet med 5 kr. er ærlig talt til grin.

Skal prisen på en pakke cigaretter sættes op eller ej? Debatten har glødet som gløden på en cigaret. Folk, der taler for flere stramninger, er blevet kaldt for sundhedsapostle og formynderiske. Skal vi overhovedet blande os i folks adfærd og vaner, eller er sundhed en privat sag?

Artiklen fortsætter under banneret

Et enkelt svar på det spørgsmål er: Ja, vi skal blande os. Røg har alt for mange liv på samvittigheden. Selv den dygtigste fortaler for retten til at råde over eget liv og argumentationen om livskvalitet for mennesker, der nyder at ryge en smøg, får mig ikke til at ændre holdning. Målet må overordnet set være at forhindre, at unge begynder at ryge.

Oplysning eller skrækkampanger har aldrig ført til fald i forbrug af cigaretter. Det kan man forklare psykologisk. Nogle gør sig døve og blinde for al ubehagelig information. Og så er der rigtig mange af os, der er gode til at sige til os selv, at ”det sker ikke for mig”. Endelig er der tidsfaktoren. Vi mennesker er uhyre dårlige til at forholde os til en mulig risiko, der ligger 30 år fremme i tiden.

Indenfor adfærdsdesign beskriver man, hvordan mennesker handler og træffer beslutninger. De beskriver metoder og værkstøjer til at ændre adfærd. Ligesom man kan nudge folk til at gøre mere af en ønsket adfærd, kan man mindske uønsket adfærd ved at tilføre friktion. Friktion betyder, at den uønskede adfærd besværliggøres.

En fremragende friktion og effektiv måde at besværliggøre tilgang til røg på er ved at øge priserne. Så få nu de priser sat op til de anbefalede 90 kr. Jo før jo bedre. Lyt til børnene Mette Frederiksen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
728 andre er allerede tilmeldt