Blog
1   14

En Frisk journalist

Abonner på nyt om Folkeskolens tysk- og franskrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Tit interviewer danske journalister tyskere på engelsk. Medmindre det er en Michael Reiter, selvfølgelig.

Godt Mette!

Jeg så et program på DR for nylig om et tyveri af nogle af H.C.Andersens originale eventyr. De blev stjålet i Odense for mere end 20 år siden og journalisten Mette Frisk var på jagt efter eventyr og gerningsmænd i Europa. Mette Frisk kom en del rundt og på et tidspunkt førte eftersøgningen hende til Düsseldorf, hvor hun skulle spørge nogle tyskere om de vidste, hvor en bestemt person eventuelt kunne tænkes at befinde sig. Og hun spurgte tyskerne på tysk! Sikke en glædelig overraskelse og respekt for Mette.

Ensidigt 

Det var ikke den lange indgående samtale, der foregik på tysk mellem Mette og tyskerne, men bare det, at en dansk journalist har mod på og kan spørge nogle tyskere om noget på tysk i en TV-udsendelse, er desværre ikke noget vi seere oplever så tit. For det meste bliver vores europæiske medborgere spurgt på engelsk, selv vores nærmeste naboer i Tyskland. Er der virkelig så få journalister, der taler andet end engelsk? Kan man gå ud fra, at medmindre journalisten bor og/eller arbejder i det pågældende land, ikke taler andre fremmedsprog end engelsk? Det er for ensidigt og ærgerligt, hvis det er sådan. 

Artiklen fortsætter under banneret

Den “almindelige” journalist

Selvfølgelig taler Michael Reiter tysk og Stephanie Surrugue fransk - de enten bor i eller har rødder i det pågældende land. Det er noget andet og de har brug for en bredere forståelse i forbindelse med tungere emner som politik, samfund og kultur, der skal formidles videre til os andre, og må derfor nødvendigvis kunne tale sproget og kende dets nuancer. Det jeg savner mest er, at den “almindelige” journalist, ligesom Mette Frisk, kan stille et helt almindeligt og hverdagsagtigt spørgsmål på et andet fremmedsprog end engelsk. Så kan vi danskere høre, at der også findes mennesker i Europa, der kan fortælle os noget på deres eget modersmål og at de, der arbejder hos DR eller andre tv-stationer tager vores naboer og fremmedsprogene alvorligt.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
876 andre er allerede tilmeldt