Vi bør være påpasselige med at ride den principielle kæphest så hårdt, at det kommer til at stå i vejen for at bringe os videre, sagde næstformandskandidat Morten Refskov.

Opråb til kandidater: Hvad vil I bringe ind i arbejdstids-forhandlingerne?

Der er bred enighed i Lærerforeningen om at gå efter en central aftale, de sikrer lærerne tid til at forberede en god undervisning. Udfordreren til næstformandsposten Morten Refskov og formand Anders Bondo, der også er på valg, kom på opfordring med deres bud på vejen mod en arbejdstidsaftale på lærernes kongres.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På kongressen er der bred enighed om, at målet er en central arbejdstidsaftale, der sikrer lærernes forberedelsestid og kan være et værn mod, at en lærer får for mange undervisningstimer på skemaet.

Men der blev også efterlyst bud fra kandidaterne til formandskabet om, hvad de vil byde ind med, når forhandlingerne om en central arbejdstidsaftale mellem KL's og lærernes forhandlere begynder til foråret.

Valg til formandskabet er programsat sent på kongressens sidste dag i dag. Anders Bondo Christensen er fortsat eneste kandidat til formandsposten. Mens Morten Refskov, Ballerup, udfordrer den siddende næstformand Dorte Lange.  

"Jeg vil opfordre alle til, at vi i denne debat får nogle bud fra de mulige formænd på fredag på, hvad de vil bringe ind i forhandlingerne om DLF's vinkel på det kommussionen fremlægger 16. december", lød det fra Kresten Dahlmand Andersen fra Roskilde Lærerforening.

"I DLF skal vi turde være uenige. Vi skal turde tage diskussionen, for det er den måde, man bevæger sig videre på, når stemmerne er talt og kursen er sat".

Kresten Dahlmand Andersen gav udtryk for, at han vil stemme på den kandidat, der kan sikre det bedste resultat i forhandlingerne med KL. 

Følg med live: Lærerkongres med kampvalg om næstformandsposten og debat om arbejdstid 

Refskov: Svært at få en resursebindende central arbejdstidsaftale

Udfordreren til næstformandsposten Morten Refskov slog fast, at også han går efter en central aftale, der binder resurserne, altså på en eller anden måde sikrer et timetal.

Han fremhævede, at de arbejdstidsforhandlinger, der skal i gang i foråret mellem KL's og lærernes forhandlere kan blive svære - også selv om parterne den 16. december får en rapport med anbefalinger fra den uvildige arbejdstidskommission, som blev nedsat ved overenskomstforhandlingerne i 2018. 

"Det er imidlertid fuldstændig korrekt forstået, at jeg tror, at det på ryggen af Lærerkommissionens anbefalinger fortsat bliver overordentligt svært  at få en tilstrækkelig binding af resurser centralt", sagde Morten Refskov og sagde, at det er vigtigt i god tid at se på, hvad man kan gøre, hvis det ikke er muligt at komme igennem med en sådan aftale.

"Vi bør være påpasselige med at ride den principielle kæphest så hårdt, at det kommer til at stå i vejen for at bringe os videre, levere resultater ogfinde de bedste fælles løsninger", sagde Morten Refskov.

"Af den årsag er det heller ikke kontroversielt for mig, at jeg internt i foreningen tillader mig at reflektere over og åbent spørge, om vores eneste bud på en ensartet fællesskabsfunderet retfærdig arbejdsplanlægning er en central resursebindende detailorienteret arbejdstidsaftale".

Morten Refskov åbnede derefter op for en diskussion af, hvad en central aftale kan og bør indeholde:

"Kan vi så indgå en central aftale med elementer og forpligtelser uden resursebindinger, der skal stå deres prøve lokalt? Eller går vi hellere hele vejen til OK21 i en kamp for at forsøge at sikre overenskomstens værdi med såkaldte rettigheder, der modsvarer andre lønmodtageres?"

Seks ud af ti lokale arbejdstidsaftaler sikrer lærerne forberedelsestid 

Bondo: Værdien i en arbejdstidsaftale skal sikres

Formand for DLF Anders Bondo gik på talerstolen og svarede Morten, at han er enig i, at der er behov for en åben diskussion, hvor alle led kan byde ind, hvis man skal tænke nyt, når det kommer til arbejdstidsspørgsmålet.

Men han understregede, at det er vigtigt at have fokus på værdien af den arbejdstidsaftale, som man vil kunne opnå til foråret.

"Uanset hvor gode venner vi er blevet med KL og hvor meget, vi vil tingene i fællesskab, så skal vi huske på, at den aftale vi indgår til foråret, den indeholder den værdi, som vi forhandler med fremadrettet. Og det kan godt ske - Gud forbyde det, at vi en eller anden anden gang kommer i en situation, hvor vi ikke er så gode venner med KL", lød det fra formanden.

"Så er det altså vigtigt, at vi har sikret en værdi i den centrale aftale. Der er stor, stor forskel på, om man snakker centralt eller lokalt. En lokalaftale kan man som regel opsige med tre måneders varsel, og så er værdien væk. Hvorimod en aftale ved det centrale bord sikrer nogle værdier".

Arbejdstidskommission har 2½ måned til deadline: "Det bliver hektisk"