Blog
0   13

30 Jahre Mauerfall

Abonner på nyt om Tyskbloggen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Jeg skrev den 29.09.2019 et blogindlæg med titlen ”30 år efter murens fald”: https://www.folkeskolen.dk/885584/30-aar-efter-murens-fald Jeg er i dag blevet opmærksom på tidsskriftet ”Brennpunkt Deutsch”s temanummer ”30 Jahre Mauerfall”. De to materialer supplerer i høj grad hinanden og giver mulighed for differentiering og fordybelse.

3o Jahre Mauerfall

Sind wirklich schon 30 Jahre seit dem Mauerfall vergangen? Und lohnt es sich, dass wir uns noch mal mit diesem Thema beschäftigen? Ist nicht schon alles gesagt worden, was die deutsche Teilung, die friedliche Revolution in der DDR, die Wiedervereinigung und die „Ossis und Wessis“ betrifft? 

Således indleder redaktionen bag tidsskriftet „Brennpunkt Deutsch“ sit temanummer nr. 1- 2019.

Som så ofte før lykkes det redaktionen at ramme lige i plet, når det drejer sig om autentiske interviews.

Artiklen fortsætter under banneret

På spørgsmålet kan der kun svares. Ja, det lønner sig at beskæftige sig med temaet.

„30 Jahre Mauerfall“ indledes med henvisning til videotekster fra youtube om „Mauerfall“ og suppleres med den medrivende optagelse hvor Schabowski stammer sig igennem med oplysninger om, at muren er faldet og at indrejse til vesten kan ske ”ab sofort”: 

Tidsskriftet ”Brennpunkt Deutsch 1/2019” indeholder tre spændende interviews, som kan lyttes via soundcloud i en meget fin kvalitet.

Det første interview er med Jana Hensel, en velkendt journalist og forfatter. Temaet er ”Als die Mauer fiel, war ich 13”.

Det næste interview er med Aram Radomski, der lavede hemmelige filmoptagelser, der efterfølgende blev smuglet til og offentliggjort i Vesttyskland – optagelser, der bidrog til murens fald. Særdeles spændende.

Det tredje og sidste interview med Frau Alperstaedt, er fra et besøg i ”Mauermuseum” i Berlin, hvor man praktisk talt føler sig frem til fortidens liv i DDR. Har man ikke tidligere aflagt museet et besøg, får man lyst til det efter afsluttet lytning og læsning.

Til alle interviews er der opgaver.

Hvor Gyldendals, ”fagportalen til tysk”, sætter fokus på Tysklands deling, livet og hverdagen i DDR samt Berlinmurens fald fokuserer ”Brennpunkt Deutsch” især på, hvad der er beskrevet ovenfor.

De to materialer supplerer derfor hinanden og giver mulighed for fordybelse og differentiering.

”Brennpunkt Deutsch” (https://brennpunktdeutsch.dk ) suppleres endvidere af tekster som ”Warum wählen so viele Ostdeutsche die AfD? ” for ikke at forglemme en fornem opfordring, hvor eleverne kan være aktive og måske få lyst til at besøge Berlin: ”Warum machen wir nicht eine Klassenfahrt nach Berlin?”  

God læse-, se- og lyttelyst!

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
906 andre er allerede tilmeldt