Blog
0   34

Når virkeligheden overgår undervisningen

Abonner på nyt om Folkeskolens naturfagsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

LejrSKOLE på Bornholm med 8.årgang. Dagene er pakket med oplevelser, som er skolerelateret. Inden turen har undervisningen bl.a. indeholdt vidensopbygning om Bornholm.

Vidensopbygning i naturfag

En fagdag bliver brugt med 8.årgang til at opbygge viden og forståelse om Bornholm, inden vi rejser derover. Eleverne bliver gennem et lærerstyret slideshow introduceret til Bornholms tilblivelse, råstoffer, gnejs og granit, befolkning rater, erhvervstyper, økosystemer, flora og fauna, klipper og Østersøen. Herefter producer eleverne i grupper deres egen hjemmesider om Bornholm.

Her må lige indskydes – jeg er dybt imponeret over, hvordan unge mennesker kan transformere viden. Det de lige har hørt fra deres lærer, læst og set på filmklip bliver i løbet af få timer forvandlet til hjemmesider om Bornholm.

Reklamefilm for Nordbornholm

Artiklen fortsætter under banneret

Turen går fra Gudhjem til Hammershus, Hammerhavnen og Opalsøen. Her er opgaven at skaffe filmklip og billeder til en reklamefilm om Nordbornholm. Det bliver historie, samfundsfag og naturfag, der smider i puljen til denne opgave. Eleverne går til opgaven med krum hals, og efter hjemkomsten er filmene blevet produceret. Her blev sprogfagene også brugt, for som eleverne sagde, der er jo mange turister på Bornholm. Så reklamefilmene indeholder både engelsk og tysk.

Danmarks smukkeste gåtur   

Vi gik fra Gudhjem til Bornholms kunstmuseum. Som en elev sagde på turen – dette er måske Danmarks smukkeste gåtur. Der blev snakket naturfag på gåturen, da naturen ændre sig hele tiden på denne strækning. Vi så på edderkopper ved Helligdomsklipperne. Herefter på guidede rundvisning på Bornholms kunstmuseum.  

Nu skulle vi til det vildest – og nok det jeg glædede mig mest til på turen. Vi tog rutebilen ud i intetheden og blev sat af på en vej ved Almindingen. Vi skulle på jagt – Bisonjagt …

Et døgn, to hold, tre dyr

Vi havde set tv-programmet fra Bornholm inden turen. Alle inkl. lærere var ENORMT begejstret for Bisonokserne. Kan vi se dem på Bornholm? Hurtigt fik jeg sagt ja (ville jo også gerne se dem)

Som Livingstone gennem Afrika

Nu stod vi så midt i Almindingen – Danmarks tredje største skov – og skulle finde en flok bisonokser. Vores bagkant var den sidste bus til Gudhjem. Min makker, (lidt heldigt han er nemlig født og opvokset på Bornholm) førte os dybt ind i Almindingen. Helt upædagogisk forlod vi stien og gik gennem adskillige skovtyper, højt græs, tæt vildnis og ledte efter lysninger, hvor bisonokserne måske befandt sig.

Virkeligheden overgik både tv-program og undervisning

Pludselig stod de der – ikke langt fra os. En hel flok med en lille kalv. Vi var euforiske, glade og oplevede en enorm fællesskabsfølelse – lige der midt i skoven.

Eftertanke

Tænk om oplevelser som denne kunne danne præcedens i folkeskolen. At dele oplevelse med unge mennesker handler om meget mere end bisonokser. Den handler om at tro på noget, fællesskab og fascination.

Tænk om der stadig var økonomi på alle skoler til at sende elever på lejrskole.

Tænk om dannelsen gennem oplevelser var en del af folkeskoleloven.

Tænk om ressourcerne var til at undervisningen kunne overgå virkeligheden …

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.643 andre er allerede tilmeldt