Blog
4   17

Tysk er det naturlige andet fremmedsprog

Abonner på nyt om Tysk og fransk i skolen i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Der har i den forgangne uge i pressen været nogen debat om fremmedsprogenes placering i uddannelsesbilledet.  Blandt andet har et indlæg på altinget.dk været genstand for diskussioner og overvejelser.  Det er dejligt at konstatere, at NCFF og TLFG trækker på samme hammel, når det drejer sig om tre fremmedsprog i grundskolen. Vi er blot ikke enige om selve strukturen, der kræver en generel nytænkning og organisering af fremmedsprog i folkeskolen. En dialog som TLFG gerne bidrager med.

Det Nationale Center for Fremmedsprog

Det Nationale Center for Fremmedsprog (NCFF) er sat i verden for at styrke fremmedsprogene på alle niveauer i undervisningssystemet.

Det kan derfor ikke overraske, at lederne af centret Hanne Wacher Kjærgaard (Vest) og Mette Skovgaard Andersen (Øst) på altinget.dk sender et åbent brev til undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, hvor de beretter om fremmedsprogenes situation og om at ”fremmedsprogene bløder”. https://www.altinget.dk/uddannelse/artikel/center-for-fremmedsprog-til-minister-goer-det-nemmere-for-unge-at-laere-sprog .Det skal man vist ikke være professor for at vide. Tænk blot på optaget af tyskstuderende på de højere læreranstalter her i år.

Se evt. https://www.folkeskolen.dk/871715/behoever-man-at-kunne-tysk

Artiklen fortsætter under banneret

Det, der falder i øjnene…

Det, der falder i øjnene er følgende udsagn: ”Vi nævner fransk i parentes. Det er desværre fordi fransk efterhånen ’er en parentes i det danske uddannelsessystem. Som du måske ved, har skolerne en forpligtelse til at udbyde tysk, mens der kan udbydes fransk. NCFF så gerne, at skolerne var forpligtede til at udbyde begge sprog -og så kunne tilbyde et tredje som tilbudsfag (valgfag i 7. klasse og frem). Men her er der en snubletråd mere: På grund af de nye regler om et obligatorisk praktisk-musisk valgfag har mange mindre skoler ikke længere mulighed for at tilbyde et valgfag i fremmedsprog overhovedet”.

Det er ingen hemmelighed at TLFG i sin tid opstod fordi foreningen ser Tysk som naturligt 2. fremmedsprog i grundskolen.  Tysk er vort nabosprog, og at Tyskland er vores væsentligste samhandelspartner. Vi har tætte kulturelle bånd, der gennem tiden har forbundet og forbinder Tyskland og Danmark.  Dette markeres yderligt da 2020 fejres som venskabssår for de to lande.

At valgfag i sprog bliver pålagt skolerne kan vi kun hilse velkommen. Det er svært at se i den nuværende fagstruktur og fagene skal måske nytænkes i den forbindelse - men vi glæder os til at være med i den proces som faglig forening.

TLFG anser det som overordentlig vigtigt at styrke fremmedsprog

Tysklærerforeningen for Grundskolen (TLFG) blev grundlagt for 10 år siden ud fra den betragtning, at tysk skulle styrkes i uddannelsesbilledet. Det er også sket. Tysk er blevet indført fra 5. klasse og TLFG har gennem sit sprogpolitiske arbejde sikret, at tysk får sat nogle spor. 

Ovenstående betragtninger vil TLFG naturligvis arbejde for at undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil tager med i sine overvejelser, når den fremtidige sprogpolitik skal diskuteres.

Indlægget er udarbejdet i samarbejde med Tine Lund, Formands for TLFG


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Tysk og fransknetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for fagene. I samarbejde med Sproglærerforeningen, Tysklærerforeningen og Fransklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
993 andre er allerede tilmeldt