Blog
6   46

Er der plads til ikke-troende i religionsundervisningen?

Abonner på nyt om Ateistisk Selskab i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Det er et problem, at religionsundervisningen lader kristendommen tage patent på moral og livets store spørgsmål.

Religionsundervisningen i den danske folkeskole er ikke neutral. Så kort kan det siges. I Ateistisk Selskab møder vi frustrationen fra ikke-troende forældre, hvis børn kommer hjem og fortæller, at de ”tror på Gud, for ham har de hørt om skolen”.  Der står i loven, at kristendomsundervisningen ikke er forkyndende, men i dens formålsparagraf står, at eleverne skal ”… forholde sig til den religiøse dimensions betydning for livsopfattelsen hos det enkelte menneske…”. Så det slås altså fast, at religion er en del af alle menneskers liv. Derefter gennemgår læseplanen, hvordan livsfilosofi og etik skal gøres til en del af undervisning i kristendom. Det burde vel være omvendt? Religioner bør være en del af undervisningen i livssyn og etik. Folkeskoleloven lægger op til, at børnene lærer om kristendom førend de lærer om sekulær etik og livssyn, og dét er netop forkyndende – og det er lige præcis dét, de fleste religioner gerne vil lære alle børn. For så bliver troen og religion en forudsætning for moral og etik, som vi også hører voksne debattører og politikere sige i debatten.

Hvordan kan religionslærerne sikre sig, at faget opfattes som oplysende og balanceret af de ikke-troende elever?

Ateistisk Selskab vil gerne hjælpe. Vi har udarbejdet et hæfte til udskolingen, der hedder ”Tro – eller ikke tro”. Når eleverne har gennemgået først kristendommen og derefter de store religioner, vil vi gerne vise dem, at man ikke behøver at vælge en religion. Det er faktisk muligt at forholde sig til de store spørgsmål og blive et moralsk og etisk velfunderet menneske helt uden.

Hæftet kan bestilles i klassesæt á 30 stk og med lærervejledning på info@ateist.dk. Både hæfte og forsendelse er gratis.

Downloads

Tro eller ikke tro


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
994 andre er allerede tilmeldt