Bacheloropgaven
0   41

Lærerprofession-priser: Feltet snævres ind

Undervisningsfagene fylder meget på lærerprofession.dk's shortlist. En dommer fortæller,at han især er glad for de projekter, hvor teorien bruges til noget praktisk.

Tiden for den årlige kåring af de mest originale, inspirerende og brugbare lærerprofessionsbachelor- og PD-projekter nærmer sig, og processen med at finde de endelige nominerede er i gang. Lektor Søren Pjengaard fra læreruddannelsen i Aalborg har i mange år været en af dommerne. I mandags mødtes han med sine dommerkolleger for at skære feltet ned til ti og således komme et stort skridt nærmere på at finde vinderen.

"Det er altid festligt og fornøjeligt at være med", fortæller han.

"Vi har altid gode diskussioner i dommerkomiteen, selv om prisens kriterier som udgangspunkt ligger fast: Vi går efter at hædre de projekter, som vi mener, for det første er originale og for det andet kan inspirere andre studerende, lærere i skolen og undervisere og vejledere på læreruddannelsen, og for det tredje ser vi på, om et projekt kan bidrage til udvikling af lærerprofessionen og skolen. Men så er der jo også andre ting, som kan tænkes med, for eksempel om der er en god balance mellem det akademiske og praksis".

Læreruddannelsens tre ben

Artiklen fortsætter under banneret

Uddannelsesministeren lagde sidste år op til, at lærerbachelorprojekter fremover skal skrives i undervisningsfag i stedet for eksempelvis almene pædagogiske eller didaktiske problemstillinger. Det er allerede delvist slået igennem i de projekter, der i år er blevet indstillet, mener Søren Pjengaard. De fleste af de ti projekter på tager udgangspunkt i et undervisningsfag. Og det kan være udmærket, mener Pjengaard, så længe pædagogikken ikke bliver glemt.

"Læreruddannelsen står på tre ben: undervisningsfagene, lærerens grundfaglighed og praksis. Det er et særkende for uddannelsen, at der er samspil mellem pædagogik, undervisningsfag og praksis, og det skal det gode projekt afspejle", siger han. "Det gode bachelorprojekt skal ikke flyde over af teori for teoriens skyld, men demonstrere analysere af praksis gennem teori - det må du gerne citere mig for".

Til dig, der gerne vil imponere dommerne

Søren Pjengaard har endnu et par råd til studerende, som gerne vil indstilles til prisen næste år:

"Noget af det, vi ikke har set så meget af denne gang, er detaljerige observationer i klasseværelset. Det kunne jeg godt tænke mig, at der var mere af. Og hvis man interviewer elever - og det er en god ide at gøre det - så kan man med fordel bruge lidt plads på at gøre sig overvejelser over de etiske aspekter af at bruge børn som kilder" siger han. "Og så kan jeg konstatere, at projekter, der kommer gennem nåleøjet, ofte har praksis i forgrunden og et præcist, facetteret og righoldigt professionssprog, der samtidig indfrier akademiske krav om referencehåndtering og indfrier kriterier som stringens, transparens, struktur og konsistens. Endelig og som det måske vigtigste skal vi i disse bedste bachelorprojekter få et klart billede af en lærere, der kan undersøge, udvikle og forbedre egen og kollegernes praksis i skolen.  Det er det, som giver de bedste projekter".

GODE PROJEKTER

Lærerprofession.dk   præsenterer og offentliggør hvert år de bedste bachelorprojekter fra læreruddannelsen og de bedste pædagogiske diplomprojekter fra skoleområdet. Et projekt indstilles af eksaminator og censor.  Uafhængige dommere af lærere, skoleledere, skolechefer, undervisere fra læreruddannelsen og forskere udpeger hvert år tre projekter til præmiering.

Dommerne lægger vægt på originalitet og se efter, om projekterne kan inspirere andre og være med til at udvikle lærerprofessionen og skolen.

Lærerprofession.dk drives i fællesskab af professionshøjskolerne og fagbladet Folkeskolen og sponsoreres af Akademisk Forlag, Gyldendal Uddannelse, Hans Reitzels Forlag, Kähler Design, Lærerstandens Brandforsikring og Sinatur-hotellerne.

Særpris for naturfagsprojekter

- I 2019 uddeles også en pris for det gode bachelorprojekt og en pris for det gode diplomprojekt om biologi, fysik/kemi, geografi og/eller natur/teknologi.  Vægten kan ligge på faget eller fagenes dannelsespotentialer, på det fællesfaglige og/eller på koblingen mellem praksisempiri og fagdidaktisk indsigt. 

- Særprisen sponsoreres af Alinea, GO Forlag og Hans Reitzels Forlag.

 

Prisfesten finder sted fredag den 15.november i København.

Og de nominerede er...

Mathias Sønderby Bengtson, Professionshøjskolen Nordjylland

Jan Drastrup Bøgelund, Professionshøjskolen Nordjylland

Kreativitet kan læres

Line Meldgaard Børjesson og Inge Bro Sørensen, Professionshøjskolen Nordjylland

 Nanna Marie Schelde Therkildsen, Professionshøjskolen Nordjylland

Ane Friis Nielsen, UC Syddanmark

Ida Toft Andersen og Petra Trier Hornemann, UCL Erhvervsakademi og Professionshøjskole

Mia Schøler Langermann, UC Syddanmark

Henriette Olesen og Mirjam Beck Madsen,  Professionshøjskolen Via

Julie Minor Jensen, Københavns Professionshøjskole

Steffie Neupart og Maria Sunke, Professionshøjskolen Via


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

De bedste professionsbachelorprojekter og pædagogiske diplomprojekter

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.286 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
367 andre er allerede tilmeldt
Julekonkurrence 2020 del 1/2

Ho ho ho, så er det blevet første søndag i advent!

Det fejrer vi med en julekonkurrence for alle, som er tilmeldt Folkeskolens ugentlige nyhedsbrev. Du kan vinde et gavekort til et ophold på et af de prisvindende Sinaturhoteller for to personer inkl. tre-retters middag, vin og morgenbuffet (værdi 3750 kr.).

Det eneste du skal gøre for at deltage er at være tilmeldt det ugentlige redaktionelle nyhedsbrev, da vi trækker en heldig vinder blandt alle tilmeldte d. 6/12 - du kan tilmelde dig på forsiden af folkeskolen.dk eller nederst på siden her folkeskolen.dk/nyhedsbrev
Du kan finde vores persondatapolitik m.m. her: folkeskolen.dk/oplysningspligt