Blog
0   2

Slå tonen an

Abonner på nyt om Lars Drud i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Al pædagogiske start er vigtig - vi kan gøre det bedre.

Ét af de begreber, som er meget oppe i tiden er relationskompetence, delvis afstedkommet af Louise Klinges PD-afhandling og bog om temaet. Mange steder bliver der med rette sat fokus på potentialet for udvikling af bedre relationer mellem de professionelle voksne og børn og unge.

Så var det, at jeg iagttog nogle små episoder: Når vi som ret populære bedsteforældre kom på besøg hos børnebørn, opdagede vi, at relationen mellem os og børnene bedst blev etableret på en bestemt måde. Når mormoren bevidst og drillende bad om et knus som velkomst, var svaret enten nej eller nølende, eftergivende. Det virkede, som den direkte relation stødte på en intimidering, som virkede kejtet på børnene. Hvorimod virkede det mere konkrete spørgsmål langt mere inviterende og sikker: “Har du fået en ny bil, som jeg skal se?”

Altså en relation etableret gennem et fælles tredie, som samtidig var med konkret afsæt.

Tænk hvis denne iagttagelse har opsættende og generaliserende virkning. Så vil det betyde, at relationen mellem professionelle voksne og børn/unge i skolen og i institutioner bedst etableres og udfoldes med det fælles tredie - måske det fælles faglige - som indledningspunkt.

Artiklen fortsætter under banneret

Oversat til skolens virke kunne dette fælles tredie være læringsindhold. Det betyder, at når vi taler om relationskompetence i skolen, starter vi med læringsindhold og derigennem etablerer relationen.

 

Det kunne måske også overføre til dén debat der har været på alle ungdomsuddannelser, videregående uddannelser og uddannelsesstart, som har været problematiseret i forbindelse med studiestarten. Mange uddannelser har startet med rystsammenarrangementer, rusture eller “hils-på-møder”. Nogle trives med dem, på andre virker de bremsende.

Jeg husker de samtaler, jeg har haft med nye lærere, som for første gang skulle starte en 1. klasse. Mit råd har altid været: start første time med at lære et bogstav og giv dem lektier for første dag. Vel - jeg ved godt at skolen i dag kun delvis giver lektier for hjemme, men med rådet møder man de fleste børn i deres forventninger - og slår tonen an.

Når man på på de videregående uddannelser arrangerer rusture, er der kun øl, som det fælles tredie. Og det bliver derefter. Måske skulle man netop starte med det mest karakteristiske stof på studiet. Direkte og tydeligt. Så kommer vi i gang - og så bliver tonen slået an, for at bruge det musiske udtryk fra den symfoniske verden.

Og måske kan det overføres til al start i den pædagogiske verden.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ