Blog
0   8

Slut med konfirmationsforberedelse i Folkeskolen

Abonner på nyt om Hans Krab Koed i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Hvorfor er det et fagligt problem med konfirmationsforberedelse i skoletiden?

 

Bestemmelsen i Folkeskolelovens § 5 stk 2. c) "Kristendomskundskab på alle klassetrin bortset fra det klassetrin, hvor konfirmationsforberedelsen finder sted." er et didaktisk problem, som kun giver modstandere af forbindelsen mellem Stat og Kirke i Danmark gode argumenter for alle mulige angreb på kristendommen og dens indflydelse i Danmark, konkretiseret i Grundlovens § 4. "Den evangelisk-lutherske kirke er den danske folkekirke og understøttes som sådan af staten."

Selvom jeg også godt kan se udfordringer med Grundlovens § 4, tænker jeg, at det er ok  som en naturlig konsekvens af Folkekirkens store medlemstal og kristendommens klare rolle som majoritetsreligion i Danmark.

Hvorimod Folkeskolelovens § 5 om kristendomsundervisning er med til at fastholde kristendomsfaget i en én-times position. Alle andre af Folkeskolens fag har for længst fundet ud af, at det er umuligt at undervise i et fag, som kun har én time om ugen. Det er bedre at samle fag i 2 timers moduler; men så er man nødt til at ænde på formuleringen: "Kristendomskundskab på alle klassetrin bortset fra det klassetrin, hvor konfirmationsforberedelsen finder sted."

Artiklen fortsætter under banneret

Det ville også løse problemet med prøven efter 9. klasse; hvor det ofte er en udfordordring for Folkeskolen, at eleverne ikke har haft undervisning i fx 8. klasse. For til prøven skal man kunne høres i alt også i kristendom; men det er svært for med en nuværende ordning, er det især i 9. klasse, man arbejder med andre religioner; og så er eleverne svage i kristendom til eksamen. Det har de jo ikke haft siden, før de gik til præst. Godt nok underviser præsten jo også om kristendom; men præsten forkynder forhåbentlig, og det dur ikke rigtig som baggrund for en eksamen i 9. klasse.

I samme ombæring kan man passende ændre faget til et religionsfag; et fag som langt de fleste forældre og børn med stor interesse ville kunne bakke op om. Et religionsfag som ville kunne skabe større forståelse og sympati for religion end et fag, der er bundet på uklar vis i et konfessionelt forhold til en bestemt majoritets relegion.

Alle religioner vill kunne profiterer af en sådan ændring; når den sidste torn i øjet var fjernet.

Børn og unge er nemlig meget interesserede i religion; men på egne præmisser.

Lad os få et ordentligt religionsfag i Folkeskolen; jo før jo bedre, helt uden referencer til konfirmationsforberedelse.

 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.112 andre er allerede tilmeldt