Blog
0   6

Når billedkunst rammer og gør ondt

Abonner på nyt om Folkeskolens billedkunstrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Billedkunst er et kommunikationsfag. Det er et fag, hvor eleverne lærer at kommunikere til og om deres omverden, samtidig med, at de lærer at analysere det de selv er modtagere af. Man kan arbejde med lette, humoristiske og smukke emner, men de tunge emner, dem som gør ondt, de kan rykke noget i eleverne.

Faget billedkunst forbindes ofte med kreativitet, sjov, frihed og andre positivt ladede ord. Det er, hvis du spørger miget ret fantastisk fag, fordi det rummer muligheder. Det kan ud over det overnævnte, også rykke ved elevernes måde at møde verden på. Det kan skubbe til dem, sætte deres tanker og refleksioner i gang, og få dem til at vokse som mennesker og positivt bidrage som verdensborgere. 

Hvis man tør, så kan man også kaste sine elever ud på lidt dybt vand. Man kan præsentere de hårde sider af verden, man kan spørge dem "Og hvad vil du så gøre ved det!?". 

Der er mange højaktuelle emner, som er relevante for eleverne at møde og ikke mindst, tage stilling til. Verden og samfundet, har mange problemstillinger, som kan behandles gennem billedkunstfaget, og som emmer af og flyder over med spørgsmål, nysgerrighed og arrigskab.

På mellemtrinnet kunne man tage hul på FN verdensmål. Emner som fattigdom, sult, ligestilling og miljø, er alle emner, som kan tale ind i elevernes hverdag. Som kan skabe genklang. Den kan tale til deres samvittighed og ind i deres omsorg for andre børns vilkår. Børn er rigtig gode til at sætte sig i andres sted. Det skal vi udnytte i faget. Almen dannelse er også et ansvar i faget billedkunst.

Artiklen fortsætter under banneret

Vil man ruske sine elever vågne, så kan man vise dem de tragiske billeder af de døde albatrosser, hvis maver er fyldt med farvestrålende plastik i alle størrelser og afskygninger. Fortælle dem om deres rolle i det store billede, deres og alle andre menneskers indflydelse på verdens miljø, og så spørge dem "Og hvad vil I så gøre ved det?!".

Se  starten af denne video med dine elever : Watch Albatross

 

(c)Chris Jordan - ingen krænkelse af ophavsretten er tilsigtet. 

De kan tage ud i verden, tage billeder af det de ser og oplever. Sætte sig på en trafikeret plads, og lægge mærke til folks skraldevaner. Lav et pop-up event inden i byen, hvor de uddeler flyers med kunst, som de har lavet, for at gøre opmærksom på problemet. Lave kunst, som de sælger i deres pop-up bix og efterfølgende donere pengene til et godt formål, som arbejder for at rydde op i verdens havene, eller måske bare samle affald i en periode, lave skraldekunst eller meget andet. 

Rusk dine elever op! Vær ikke bange for at vise dem, hvad der sker i verden omkring dem. Det er ikke fair, at vi går rundt og beskytter dem fra den verden, som de en dag skal overtage. Vi skal klæde dem på, til at rydde op i det som tidligere generationer har medført, OG vi skal klæde dem på til ikke at begå samme fejl. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Billedkunstnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med foreningen Danmarks billedkunstlærere.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.546 andre er allerede tilmeldt