'Rekonstruktion Utøya' vises den 25. og 30. september som en del af filmfestivallen Buster.

Film om radikalisering, Mellemøsten og anden verdenskrig

Filmfestivalen Buster sætter over 14 dage en række film for 3-16-årige på programmet i København. Der udarbejdes gratis undervisningsmateriale til filmene, som også vises som særligt tilrettelagte skolefremvisninger.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Rakel, Mohammed, Jenny og Torje overlevede terrorangrebet på Utøya. I dokumentarfilmen 'Rekonstruktion Utøya' mødes de i et tomt filmstudie i Nordnorge i to uger og i selskab med 12 andre unge og filminstruktøren Carl Javér.

De fire genskaber de traumatiske minder fra dagen, som de genopfører for hinanden i studiet. For at komme videre, og for at ingen nogensinde skal glemme.

Inden filmen vil der være oplæg af den tidligere operative chef for PET Hans Jørgen Bonnichsen, der som supplement til filmen vil fortælle om højreekstremistisk radikalisering i Vesten.

Filmen vises som en del af børnefilmfestivalen Buster, der løber af stablen i København over 14 dage fra den 23. september til 6. oktober. På programmet er flere film, der kan bruges i historie- og samfundsfagsundervisningen i grundskolen:

"Tårnet" (5.-9. klasse), hvor den 11-årige Wardi bor i en palæstinensisk flygtningelejr i Beirut. Filmen er oplagt til et tema om den historiske Israel-Palæstina konflikt, og til at tale om, hvordan den tager sig ud i dag. Ekspert på området Leila Stockmarr vil klæde eleverne godt på i den historiske konflikt, efter udvalgte visninger. 

"De usynlige" (6.-10. klasse) er en doku-fiktionsfilm, der beretter om, hvordan 7000 jøder skjulte sig i Tyskland under Anden Verdenskrig med hjælp fra tyske allierede. Filmen giver en ny og unik vinkel ind i tiden under Holocaust, og her vil der også være et ekspertoplæg efter udvalgte visninger, når Tove Udsholt fra Jødisk Informationscenter kommer og fortæller om, hvordan det var at være et 'gemt barn' under Anden Verdenskrig. 

"Funan" (8.-10. klasse) skildrer en families kamp for at holde sammen under folkemordet i Cambodja i 1970'erne. Filmen giver et indblik i et af verdenshistoriens mest omfattende folkemord, men også et folkemord man ofte ikke lærer om i skolen. Efter udvalgte visninger vil Yon Yoeun og Sareth Hem fra Dansk-Cambodja foreningen give en personlig beretning om denne tid.

Billetter til almindelige skolevisninger koster 17 kr. pr. billet, mens billetter til et workshopforløb koster 600 kr. pr. klasse.