Flere elever i specialundervisningen end forventet betyder ekstraordinære besparelser i København.

Københavnerlærere til borgmestre: Find penge til de svageste elever

Flere elever end forventet har brug for specialundervisning i København. Derfor skal specialklasseskoler og specialklasser spare 8,2 mill. i de sidste måneder af året. Tillidsrepræsentanterne i København ønsker, at politikerne stopper besparelserne.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tillidsrepræsentanterne i København er dybt bekymrede for kvaliteten i de københavnske folkeskoler. I torsdags mødtes lærernes faglige repræsentanter og skrev sammen en appel til byens borgmestre.

"De besparelser og forringelser som skoleområdet udsættes for, hvoraf den største del er merforbruget skyldes flere elever end budgetteret, gør det umuligt at give et godt skoletilbud - specielt til de svageste elever", står der i appellen. 

Næstformand i Københavns Lærerforening Inge Thomsen forklarer, at der er langt flere elever, der har brug for specialundervisning end forventet. 

"I forbindelse med budgetforhandlingerne i 2017 satte man tal på, hvor mange der kommer til specialområdet, og tallet passer overhovedet ikke".

Det stigende antal af elever, der er visiteret til specialundervisning, betyder, at Børne- og Ungdomsforvaltningen i kommunen står med merudgifter for ca. 135 millioner kroner årligt, og det får konsekvenser.

"Børne og Ungeforvaltningen kan ikke stå med denne udgift alene, uden kvaliteten i undervisningen bliver kraftigt forringet, hvis denne besparelse på 135 mio.kr.år efter år skal findes her", lyder det fra Inge Thomsen.

Politikerne har besluttet, at specialklasseskoler og specialklasser skal indhente en del af merudgiften allerede i år. 

"De manglende penge betyder, at skolerne selv skal dække hullet. Det har man gjort ved at lave ekstraordinære besparelser. For to uger siden fik nogle af specialskolerne besked om, at de skulle spare 8,2 millioner. Det sker på både specialskoler og almene skoler med specialrækker", siger Inge Thomsen.

Flere børn med behov for specialundervisning fører til besparelser i København 

Kommunen må finde penge til større specialundervisningsbehov

Siden 2017 er der visiteret 33 % flere elever til specialundervisning, end der er budgetteret til. Denne udvikling skaber krav om flere midler til specialundervisning. Tillidsrepræsentanterne opfordrer borgmestrene til at tage det økonomiske ansvar for de stigende udgifter. 

"Det eneste rimelige er, at kommunen går ind og dækker stigningen i antal af elever, der bliver visiteret til vidtgående specialundervisningstilbud", siger Inge Thomsen.

Markant flere børn med diagnoser får København til at afsætte 39 mio. 

Presset københavnsk skolevæsen

Københavns folkeskoler er i forvejen økonomisk pressede. Oveni udgiften på området for specialundervisning, skal kommunen spare 350 millioner kroner årligt - heraf godt 160 millioner kroner i Børne- og Ungdomsforvaltningen. Det sker som følge af Budgetloven fra 2012.

Tillidsrepræsentanterne fremhæver i apellen en rapport, som sammenligner nøgletal for landets seks største kommuner. Den viser, at på en københavnsk gennemsnitsskole med 650 elever er der ca. 5½ lærere færre end for normeringen i landets øvrige fem største byer. 

Budgetforliget for kommunens økonomi forventes at være på plads i slutningen af oktober.

 

 

 

Læs mere

Åbent brev fra tillidsrepræsentanter i København