Idræt
0   12

Ny pris til Danmarks sejeste idrætslærer

I starten af 2020 skal Danmarks sejeste idrætslærer kåres for første gang. Men hvordan finder man ud af, hvilken lærer det er? Det har både Skole OL og folkeskolen.dk's faglige rådgiver et bud på.

"Er det fordi hun altid er velforberedt? Er det fordi, han kan få ALLE med i timerne? Er det fordi I bliver dygtigere og lærer noget i hver eneste time? Fortæl os, hvorfor DIN idrætslærer er den sejeste af dem alle".

Med disse ord bliver kolleger, elever og forældre opfordret til at indstille lærere til den helt nye idrætspris, Danmarks Sejeste Idrætslærer. Prisen lanceres af Skole OL, der vil hylde faget og de lærere, der gør en ekstra indsats i idrætsundervisningen.

 

Danmarks Sejeste Idrætslærer 

Danmarks Sejeste Idrætslærer kåres til januar 2020.

For at være Danmarks sejeste idrætslærer skal man leve op til Skole OL's tre værdier om fællesskab, fairplay og færdighed. Det betyder blandt andet, at læreren kan skabe motivation og holdånd i en klasse, og at læreren samtidig har øje for at hjælpe alle elever på deres faglige niveau.

Synes du, at din kollega er Danmarks sejeste idrætslærer, kan du enten uploade en video eller skrive en indstilling på Skole OL's hjemmeside. Fristen for indstillinger er den 1. december 2019. 

Som Danmarks Sejeste Idrætslærer vinder man 25.000 kroner til grej i idrætsundervisningen og 5.000 kroner til en klasse- eller skolefest.

Prisen lanceres af Skole OL i samarbejde med Føtex, Bilka, Netto og Dansk Skoleidræt .

"Den sejeste idrætslærer skal opfylde vores tre værdier i Skole OL: Fællesskab, fairplay og færdighed. Det betyder blandt andet, at læreren formår at skabe en god holdånd, at alle elever føler, de er en del af undervisningen og at de mærker, at de forbedrer sig, uanset hvilket niveau, de er på", siger Janni Petersen, der er projektleder i Skole OL.

Artiklen fortsætter under banneret

Den dygtige idrætslærer 

Trine Hemmer-Hansen er faglig rådgiver på folkeskolen.dk/idræt. Hun ved godt, hvad der efter hendes mening kendetegner en dygtig idrætslærer.

"Eleverne skal både bruge deres faglige og fysiske kunnen i idrætsundervisningen. Det skal de gøre i en 'arena', der er markant anderledes end i de andre fag og som for nogle elever er utryg. Derfor skal en idrætslærer være dygtig til at differentiere undervisningen, så alle elever føler, at de kan være med og samtidig bliver udfordret".

"Samtidig skal fagligheden og fagbegreberne benyttes og italesættes, også i indskolingen og på mellemtrinnet. Idrætslæreren skal få eleverne til at diskutere og reflektere over idrætsundervisningen. Det er en af de store forandringer ved idrætsfaget, siden det blev et prøvefag". 

Svært for eleverne

Hun er dog en smule splittet i forhold til den nye pris til idrætslærerne.

"På en side er det rart, at vi som lærerkultur gør op med den lidt flade struktur, hvor ingen bliver helt fremhævet. Samtidig kan jeg godt blive i tvivl om de kriterier, lærerne udvælges fra".

Ifølge Trine Hemmer-Hansen er fairplay, fællesskab og faglighed begreber som eleverne kan have svært ved helt at forstå. Og det kan betyde, at der kan være dygtige lærere, som bliver overset, når eleverne nominerer.

"Jeg ved ikke helt, om eleverne kan skelne mellem en lærer, der har lagt stærke didaktiske og pædagogiske overvejelser ind i undervisningen og en lærer, som de bare godt kan lide. Måske kunne indstillingen med fordel laves af kollegaer og elever sammen".

Projektleder Janni Petersen pointerer, at der allerede en uges tid efter prisens offentliggørelse er kommet overraskende mange indstillinger - og at eleverne godt forstår, hvordan de skal indstille deres lærer.

"Vi har blandt andet en boks, hvor man kan skrive et eksempel fra undervisningen, for at gøre det nemmere for eleverne. Og så læser vi selvfølgelig indstillingerne efter, hvem der har skrevet dem. Skriver en elev, at læreren altid får dem til at heppe på hinanden, er det lige så godt som en kollega, der bruger ordene fairplay og motivation".

Janni Petersen fortæller også, at Skole OL vil bruge Youtube og Instagram til at dele budskabet med eleverne. Her vil kriterierne også blive konkretiseret.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Idrætsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.087 andre er allerede tilmeldt