Blog
0   1

Stress og disponering

Abonner på nyt om Specialpædagogik i praksis i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Anmeldte denne spændende bog for nogen år siden, og fik ikke introduceret stress-sårbarhedsmodellen som Bo Hejlskov Elvén arbejder med. Tankerne omkring hvordan vi er disponerede kommer fra filosoffen Villy Sørensen.

Vi ved alle at vi i løbet af en dag får mange stimuli. De akkumulerer måske, og kan gøre at vi på et eller andet tidspunkt bliver stressede og reagerer affektivt. Men der er forskel på vores stresstærskel.

Forestil dig at du en morgen kommer lidt for sent op, og din dreng på 2 år ikke vil have børstet tænder og afsted i dagplejen. Så kommer du ned til din cykel, og den er flad. Og så er det for øvrigt lige begyndt at regne. Nå men af sted kommer i, og det er lige på et hængende hår, at du når på arbejde 3 minutter for sent. Så siger din kollega til dig: ”Der er nok en der møder til direktørtid”. 

Artiklen fortsætter under banneret

Måske eksploderer du og skælder ud, eller måske gør du ikke. Det afhænger lidt af hvordan du som menneske er disponeret. Nogen vil bare trække på skulderen. Andre vil reagere ud af, mens andre igen vender skylden indad mener jeg. Det er vores evne til at håndtere stress der er afgørende. 

I mødet med andre mennesker, skal vi tænke at folk er forskelligt disponerede, og have en forståelse for, at man handler forskelligt følelsesmæssigt. Dem der har en lav stress tærskel, vi ofte komme i kaos lignende tilstande, og reagere følelsesmæssigt. Mens de personer, der har en høj stress tærskel, vi have lettere ved at klare ydre belastninger. 

Men der er håb for dem med en lav stress tærskel. Det er muligt at lære at tage en time out midt på dagen. Tag en powernap, hør en guidet meditation, eller gå en tur i din pause. Det kan fjerne noget af det stress der er akkumuleret over dagen. 

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.263 andre er allerede tilmeldt