Besparelser
7   40

Læreropråb: Hver gang vi lykkes på trods af besparelser, kan vi se frem til flere besparelser

En ond cirkel af besparelser bliver beskrevet i det brev, som lærere og pædagoger fra Anna Trolles Skole i Middelfart nedlagde arbejdet for at skrive til skoleudvalget i kommunen i fredags.

Hver gang der kommer besparelser, bliver det sværere for lærere og pædagoger, at få børn til at lykkes. Og nu er det blevet så svært, at det kan få konsekvenser for en hel generation af middelfartborgere. Sådan lyder advarslen fra lærere og pædagoger på Anna Trolles Skole i Brenderup ved Middelfart.

I fredags nedlagde de arbejdet for at sætte sig sammen og beskrive situationen i et brev, som de sendte til skoleudvalget i Middelfart. I brevet fortæller de, hvordan de gennem lang tid trods besparelser, har fået skoledagen til at fungere.  

Artiklen fortsætter under banneret

"De enkelte lærere finder genveje, bruger materialer hjemmefra, bruger egen tid, dækker ind for hinandens undervisning og forældre inddrages til, i højere grad, at løfte folkeskolens opgaver. Problemet med det er selvfølgelig, at hver eneste gang personalet på skolerne lykkes på trods af besparelser, kan vi se frem til flere besparelser. Det er i allerhøjeste grad en ond cirkel", står der i brevet.

Inklusionsmodel skader undervisningen

Et stort ønske fra lærere og pædagoger er, at kommunen laver tildelingsmodellen til inklusion om, og at der tilføres flere resurser til skolerne. I brevet er det tydeligt, at det som presser lige nu på Anne Trolles Skole er, at Middelfart Kommune har valgt at dele inklusionsmidlerne ud på alle skoler, hvilket betyder, at det er den enkelte skole, der skal betale, når et barn sendes i et andet tilbud på for eksempel en specialskole.

"På Anna Trolles Skole inkluderer vi langt de fleste elever med succes, men for nogle elever er folkeskolen ikke det rigtige tilbud. Grundet tildelingsmodellen kommer skolerne til at stå i et dilemma, hvor de skal træffe et valg og prioritere i forhold til, om eleven skal sendes i et andet tilbud. Skal vi fyre en medarbejder, spare på de ydelser vi leverer, eller varetage barnets tarv?", står der i brevet.

Skoleudvalget i Middelfart begrunder besparelser med, at der er kommet færre børn i kommunen i perioden mellem 2016 og 2019. Men i brevet skriver lærere og pædagoger, at der i kommunen er en nedgang på 4 klasser i perioden, men samtidig en nedgang på 28 lærere.

"Ledelsen på vores skole har ganske fornuftigt prioriteret, at der er voksne nok til alle klasser, så der fortsat kan være en høj faglighed og en tydelig voksen for eleverne. Og med den plan undgår vi bl.a. sammen-læsning af timer, som vi ser på andre skoler, hvor en lærer eller pædagog kan stå alene med 2 klasser. Problemet er selvfølgelig, at de besvarelser, der ligger for dagen, alligevel går ud over vores elever", står der i brevet.

Dannelse under pres

Ture ud af huset, skolekomedien, skolefest, lejrskole i 8.klasse og internationalt samarbejde er nogle af de ting, som er sparet væk på Anne Trolles Skole.

"Vi er bange for, at de bløde, ikke målbare, men i vore øjne utrolig vigtige, værdier, bliver svære at udvikle, når sparesablen svinges i en sådan grad, at kødet er væk, og det bærende skelet snart er hugget i stumper", står der i brevet.

I fredags sagde formand for skoleudvalget i Middelfart Kommune, Jens Backer Mogensen (S) til folkeskolen.dk, at han gerne vil lytte til lærerne.

"Jeg vil gerne have, at vores lærere føler, at vi tænker på dem. Nu ved vi jo ikke, hvad der kommer af rammer i år, men i forvejen arbejder vi jo på at se om vi kan holde en hånd under skolerne", lød det fra Jens Backer Mogensen.

Og den melding er talsmanden for lærerne Micky Lindhardt glad for.

"Det er jeg glad for at høre. Vi håber, at de tager det til sig og får lavet det om", siger han og fortæller, at lærerne var tilbage på arbejdet omkring kl. 13.20 i fredags.  


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Specialpædagogiknetværket er for alle, der interesserer sig for eller arbejder med undervisning af børn og voksne med særlige behov. I samarbejde med Tidsskriftet specialpædagogik

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
2.467 andre er allerede tilmeldt