Debat
0   2

Satan og Onkel Reje

Må en kendt børnefigur opfordre til dyrkelse af satanisme, og er det overhovedet det, han gør? Tag diskussionen med de ældste elever, og gør en samtale om religion aktuel

Jeg har overtaget ikke mindre end fire nye klasser i religion i år. Det er der som sådan ikke noget usædvanligt, men i år ville jeg gerne starte faget op på en anderledes måde i syvende klasse. 

I sommerferien faldt jeg over en debat, der morede mig: Jeg kunne læse om, hvordan Onkel Reje fra DR's Ramasjang atter en gang fik på puklen for at opfordre børn til at dyrke satanisme. Sagen kræver et kort resume:

Artiklen fortsætter under banneret

"Hva' så, børn! Er I klar til at blive satanister"?

Sagen går på, at Onkel reje er begyndt at gå til Heavy og alle rigtige heavybands er satanister. Så det vil Onkel Reje også være i serien "Onkel Rejes Heavyband".

Dette er faldet folk fra kristne miljøer for brystet, og i nedenstående artikel argumenteres der for, hvorfor dette er upassende indhold for børn.

DR tager naturligvis til genmægle, og hævder, at Onkel reje serverer sit budskab med et glimt i øjet og er ude på det, der kaldes et komisk overdrev, hvilket børn godt kan gennemskue.

Det drejer sig ikke om at have ret.

Da vi i klassen havde læst artiklen sammen, lagde jeg stor vægt på, at det var selve argumenterne, vi skulle se på i et kildekritisk perspektiv. Det drejede sig altså ikke om, hvem der havde ret, og hvem der tog fejl. Det drejede sig om, at sætte religion på dagsordenen og drøfte dens betydning eller evt. mangel på samme.  Det drejede sig om ironi og etik. Til trods for, at religion måske kan synes fjern for mange danskere, kan en diskussion om netop religion stadig sætte debatten i gang herhjemme, også selv om det langt fra er første gang, at en figur fra børnekulturen sætter sindene i kog hos nogle voksne.

Det er mit indtryk, at børnene synes, at det var en spændende diskussion at dømme ud fra elevdeltagelsen i de klasser, hvor jeg brugte artiklen til at sparke kristendomsfaget i gang. De fandt det nærværende og følte, at de kunne være med, fordi de kender Onkel Reje, og at kristendomsfaget ikke kun er gamle historier fra Biblen, men indeholder mange andre facetter. Nogle børn havde efterfølgende talt om artiklen hjemme.

Vi skulle selvfølgelig også høre Onkel Rejes Heavysang, hvor man gerne må bande og synge "Av for Satan". Den når måske ikke helt på niveau med Iron Maiden eller Slayer, men den er i hvert fald sjov.

Op med hornene og god weekend derude.

Populær DR børnefigur får hård kritik: Bør fjernes omgående.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ

Religionsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Religionslærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.014 andre er allerede tilmeldt
Julekonkurrence 2020 del 1/2

Ho ho ho, så er det blevet første søndag i advent!

Det fejrer vi med en julekonkurrence for alle, som er tilmeldt Folkeskolens ugentlige nyhedsbrev. Du kan vinde et gavekort til et ophold på et af de prisvindende Sinaturhoteller for to personer inkl. tre-retters middag, vin og morgenbuffet (værdi 3750 kr.).

Det eneste du skal gøre for at deltage er at være tilmeldt det ugentlige redaktionelle nyhedsbrev, da vi trækker en heldig vinder blandt alle tilmeldte d. 6/12 - du kan tilmelde dig på forsiden af folkeskolen.dk eller nederst på siden her folkeskolen.dk/nyhedsbrev
Du kan finde vores persondatapolitik m.m. her: folkeskolen.dk/oplysningspligt