Teach First
4   23

Efter kritik i Aalborg: Kun tre akademikere ansat i lærerjob

Formanden for Aalborg Lærerforening er ikke i tvivl om, at kritikken af kommunens aftale med foreningen Teach First har båret frugt. Kun tre akademikere er blevet ansat i lærerjob i Aalborg, hvor ledigheden blandt lærer-dimittender er stor.

Det vælter ind med ansøgninger fra uddannede lærere, når der slås ledige lærerstillinger op i Aalborg.

Derfor er formanden for Aalborg Lærerforening, Karsten Lynge Simonsen, godt tilfreds med, at en omstridt aftale mellem kommunen og den almennyttige forening, Teach First Danmark, om ansættelse af op mod 15 akademikere i lærerjob kun har udmøntet sig i ansættelse af tre Teach First-kandidater.

Artiklen fortsætter under banneret

"Vi har en meget stor dimittend-ledighed i Aalborg lige nu. Derfor ser vi slet ikke berettigelsen for Teach First i vores kommune. Lige nu oplever vi, at der kommer 120-130 ansøgninger til enkelte stillinger", siger Karsten Lynge Simonsen til folkeskolen.dk

Risiko for at tabe job-kapløb

Før sommerferien advarede han om, at et nyt kuld af nyuddannede folkeskolelærere fra den nordjyske professionshøjskole UCN risikerede at tabe kapløbet om ledige lærerstillinger med akademikere, der hjælpes ind i faget via Teach First. Baggrunden var en ny samarbejdsaftale mellem Aalborg Kommune og Teach First Danmark med det sigte at rekruttere cirka 15 Teach First-lærere, der kunne starte undervisning på udvalgte folkeskoler i Aalborg fra skoleåret 2019 til 2021.

Men en opgørelse fra Aalborg viser altså nu, at kun tre Teach First-lærere foreløbig er blevet ansat på kommunens skoler. I Danmarks Lærerforening vurderes det, at det tyder på, at den lokale lærerforenings "pro-aktive indsats har medvirket til at sikre, at skolerne ansætter de mest kvalificerede lærere".

"Selvfølgelig har det hjulpet. Vi har sat det på dagsordenen, fordi vi mener, at der er nogle principielle ting på spil, som ikke er i orden. Det provokerer vores medlemmer ude på arbejdspladserne, at det er den vej, man går som arbejdsgiver, når vi nu har så mange ledige dimittender", siger Karsten Lynge Simonsen.

Aalborg Lærerforening har løbende gennem syv-otte måneder henvendt sig til politikere og forvaltningen for at problematisere aftalen. Herefter har man også ført en offentlig kampagne og inddraget tillidsrepræsentanter.

Ikke tilfreds endnu

"Der er nogle, der har lyttet. Jeg tror helt sikkert, at vores indsats har haft en effekt. Men jeg er ikke tilfreds endnu. Det er jeg først den dag, når aftalen ikke længere findes", siger Karsten Lynge Simonsen.

De ansatte Teach First-læreres ansættelse er betinget af, at de består den særligt tilrettelagte meritlæreruddannelse inden 31. juli 2021. Hvis det ikke sker, vil det blive betragtet som misligholdelse, og skolen vil dermed kunne opsige kontrakten.

Aalborgs skolerådmand, Tina French Nielsen (V), betragter det dog ikke som en fiasko, at aftalen foreløbig kun har ført til ansættelse af tre akademikere.

Skolerådmand: "Det er super-fint"

"Vi har hele tiden sagt, at hver gang, der bliver slået et job op, så skal man tage den bedst kvalificerede. Her har vi så et tal, der viser, at der var tre, der passede til de ledige stillinger - og det er super-fint. Vi har jo aldrig lovet Teach First, at de skal have 15 ansat. Vi har en aftale, der er åben for, at der kan blive op til 15 ansat", siger hun.

Skolerådmanden lægger ikke skjul på sin undren over Aalborg Lærerforenings kritiske kurs over for Teach First-samarbejdet.

"Fordi man har uddannet sig til noget, kan det jo ikke være meningen, at man så resten af livet skal være udelukket fra at blive noget andet. Der er jo også lærere, der bliver noget andet end det, de har uddannet sig til. Og de her mennesker kan jo sagtens blive medlem af fagforeningen hos Karsten Lynge bagefter. Så jeg forstår ikke helt issuet", siger hun.

Tina French Nielsen understreger, at hun ikke har nogen ambitioner om at annullere aftalen med Teach First.

I København, hvor Teach First har været siden 2014, er der nu cirka 30 Teach First-lærere ansat fordelt på 15 ud af kommunens 65 skoler. I Københavns Lærerforening er man relativt positive over for Teach First, og vurderingen er, at Teach First-lærerne gør det godt og medvirker til at løse en vigtig opgave. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ