Blog
0   6

Hvem vil være med?

Abonner på nyt om Ernæringskommentaren i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Igennem de seneste 12 år har Det nationale videncenter KOSMOS/UC Syd været en del af rigtig mange skolers arbejde med bevægelse, søvn og sund mad i skolernes sundhedsuger (hvert år i uge 39-41) – de fleste kender det nok bedre under Aktiv Året Rundt.

For at blive klogere på, om sådan en indsats virker, har UC Syd og SDU haft Julie D. Guldager tilknyttet projektet som ph.d.-studerende. Julie D.Guldager har netop afleveret sin afhandling og venter på et forsvar her i efteråret 2019.

Der er på nuværende tidspunkt blevet offentliggjort to artikler.

Dette indlæg vil kigge lidt nærmere på, hvad resultaterne er blevet og om der fremadrettet er noget, der skal fastholdes eller styrkes i arbejdet med kampagner og events for skoleelever.

Den første artikel er baseret på 2.097 danske skolelæreres spørgeskemasvar, dvs. lærere, der var tilmeldt med en klasse til kampagnen Aktiv Året Rundt i 2015.

Artiklen fortsætter under banneret

Studiet og den kvantitative artikel fra studiet konkluderede, at lærernes opfattelse af succes med Aktiv Året Rundt kampagnen, varierede i forhold kontekstuelle faktorer.

I artiklen blev lærerne spurgt til deres opfatter om, hvorvidt eleverne, efter de havde deltaget i kampagnen, havde ændret deres holdninger til fysisk aktivitet og deres niveau af fysisk aktivitet.

61.1% af lærerne mente, at eleverne efter deltagelse i kampagnen havde fået mere positive holdninger til fysisk aktivitet, og 65.2% mente, at de havde fået en positiv ændring i deres niveau af fysisk aktivitet.

Desuden fandt studiet, at lærernes holdninger til begge eller en af ovennævnte to ting, afhang af, hvordan de opfattede elevernes mulighederne for at være fysisk aktive på skolen, skolelederens støtte til at implementere kampagnen og skolen prioritering af sundhedsfremme generelt.

Den anden publicerede artikel var baseret på interviews med 16 skolelærere, - lærere, der alle havde tilmeldt en klasse til kampagnen i 2017.

Underviserne beskriver i studiet kampagnen "Aktiv Året Rundt", som en kampagne, der er standardiseret, fleksibel og nem at implementere på skolerne. Underviserne identificerede meget få barrierer for at implementere kampagnen. Den tydeligste barriere var mangel på tid.

Desuden mente mange af underviserne, at rigtig mange elever blev nået af kampagnen. Underviserne fortalte endvidere, at de elever, der er  usikre i forhold til fysisk aktivitet deltog lige så meget i kampagnen, som de øvrige bevægelsesvante elever. Underviserne fortalte desuden, at kampagnen kunne påvirke sammenholdet i klassen på en positiv måde.

Fremtiden

Fremadrettet vil denne viden fra "Aktiv Året Rundt" være relevant og spændende at forfølge - f.eks. i ”Madkamp”, der kæmper for at styrke madkundskabsfagets position på skoleskemaet i grundskolen.

”Madkamp”, der udvikler undervisningsmateriale, udbyder lærerkurser samt afholder DM i Madkundskab er netop også for samtlige elever i en klasse. Vil ”Madkamp” på lige fod med erfaringerne fra "Aktiv Året Rundt" studiet være med til at styrke de elever, der er usikre i forhold til mad og måltider? Kan vi ved at skabe gode oplevelser omkring mad- og måltider på klasseniveau skabe mere lighed i sundhed på madområdet?

Det er bestemt forsøget værd!

Hvem vil være med?


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
811 andre er allerede tilmeldt