Forældre søger eksperthjælp

Forældres brug af eksperter er stigende. Almindelige gode råd bruges ikke

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Forældre er begyndt at komme til skolepsykologer (PPR) med helt normalt fungerende børn. Børnene skal lige tjekkes.

'Hvorfor bruger forældrene ikke deres netværk noget mere og bedre?', spørger chefpsykolog Jan Kirkegaard, Århus Kommune.

Han oplever, at forældre til helt normalt fungerende børn henvender sig til PPR, når børnene skal til at gå i skole, og det undrer ham.

'Forældrene er usikre, og hvor de får den usikkerhed fra, skal søges andre steder, for det går godt for børn og unge helt generelt. Langt den største del af ungdommen er helt normalt fungerende. Ungdomskriminaliteten er for nedadgående, og andelen af unge i arbejde er for opadgående, så det er altså svært at få øje på objektive grunde til en større bekymring', siger Jan Kirkegaard.

'Men folk bruger eksperter til alt muligt nu om dage. Ved køb af bil, hus eller haveredskaber bruges eksperter. Det samme billede gør sig gældende på sundhedsområdet, så der er måske tale om noget tidstypisk i, at folk efterspørger eksperter'.

Mønstret er det samme i Aalborg Kommune, hvor chefpsykolog Sven Thomsen ofte oplever et pres fra forældrenes side, for at der bliver foretaget test af barnet.

'Vi prøver på at tage en snak med de forældre, der henvender sig med de helt normalt fungerende børn, men flere og flere forældre presser på, for at vi skal foretage yderligere undersøgelser, og det gør vi så i nogle tilfælde. Når forældrene så får at vide, at alle prøver er helt i orden, er forældrene tilfredse og glade', siger Sven Thomsen.

Begge psykologer understreger dog, at forældrene altid er velkomne hos PPR, men at de hellere vil bruge kræfterne på de børn, hvor der vitterlig er brug for hjælp og rådgivning.

Også hos den private organisation Børns Vilkår opleves et stigende antal henvendelser på 'Forældretelefonen', der er en rådgivning til forældre, der har problemer med deres børn, men hvor det faktisk drejer sig om helt almindelige, sunde og raske børn. Forældrene virker usikre, og de efterspørger ekspertudtalelser, fortæller formand for Børns Vilkår, John Aasted Halse.

Jan Kirkegaard mener, at medierne kan være en af årsagerne til den stigende usikkerhed blandt forældrene, ligesom også debatten på folkeskoleområdet kan give indtryk af, at der stilles helt uoverstigelige krav til de nye elever.

'Men skal jeg vende det her lidt konstruktivt, så mener jeg, at forældrene på den ene side skal blive bedre til at lytte efter, hvad der bliver sagt i daginstitutionen, i skolen og blandt vennerne, og herefter turde stole på deres intuition og handle efterden. Den anden side af det er, at pædagoger og folkeskolelærere kan blive bedre til at formidle den store viden, de har om børn'.

John Aasted Halse er helt enig i dette synspunkt, fordi alle, der arbejder professionelt med børn og unge, har en enorm viden, der kan bruges bedre.-Michael Bjørnbak Martensen er freelancejournalist