Udeskole
0   3

Skolehaver: Nu får Frederiksberg-elever også jord under neglene

Elever og lærere fra Frederiksberg får snart mulgihed for at skifte klasselokalerne ud med en del af Frederiksberg Have, der i dag lægger mere end 3000 kvadratmeter ubrugt jord til som grønne klasselokaler for kommunens elever.

'Jordens bedste klasselokale'!

Sådan brander foreningen Haver til Maver sig, og på fredag udvider konceptet sig til Frederiksberg Have, hvor storbybørn i den kommende tid får mulighed for at bevæge sig ud af klasselokalerne og ind i en afkrog af Frederiksberg Have for at blive klogere på fødevarer og bæredygtighed i praktisk forstand.

Den officielle indvielse sker i dag i forbindelse med starten på Copenhagen Cooking & Food Festival, og derefter giver otte klasser fra de to Frederiksberg-skoler, Ny Hollænderskolen og Søndermarkskolen sig i kast med at dyrke skolehaver.

"At give så mange børn som muligt jord under neglene og viden om den forunderlige proces fra frø til spiseligt grønt har hele tiden være Haver til Mavers mål. Derfor er det også fantastisk at se, at så mange børn hver dag bliver klogere på, hvor vores mad kommer fra, og hvordan vi brødføder os selv med et større hensyn til naturen," siger leder arf Hsver til Maver Susanne Leegaard i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter under banneret

I Frederiksberg arbejder man på at gøre forløbet til en fast del af skolegangen for kommunens elever. Det gør man blandt andet for at forhindre det, Haver til Maver på deres hjemmeside kalder nature deficit disorder, nemlig at undgå, at mennesker i en digital tid kommer i underskud af natur.

Slots- og Kulturstyrelsen lejer det 3200 kvadratmeter store og ubrugte område ud til folkeskolerne og Haver til Maver, mens Frederiksberg Fonden har betalt for etablering og det første års drift af haverne. 

15.000 børn får grønne fingre årligt

I Danmark findes i skrivende stund mere end 150 skolehaver, og foreningen anslår, at mere end 15.000 elever årligt går igennem skolehaveforløbene.

42 af haverne drives efter Haver til Mavers koncept, hvor foreningen har hjulpet lærere og pædagoger i gang og stillet undervisningsmateriale til rådighed. Tre steder står Haver til Maver både for drift og undervisning.

Nordea-fonden har støttet Haver til Maver igennem en længere årrække, og fondens administrerende direktør, Henrik Lehmann Andersen glæder sig over udviklingen med skolehaverne:

"Efter mange års stærkt samarbejde med Haver til Maver er det skønt at se, hvordan skolehavebevægelsen udbredes over hele landet. Der er nu åbnet mere end 40 Haver til Maver-skolehaver, så endnu flere børn kommer ud i det fri og i fællesskab lærer, hvor maden kommer fra og hvordan den kan blive til mad".

Forløbet består af otte såkaldte moduler, og her oplever eleverne hele processen - lige fra at så de første frø til høsten.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
693 andre er allerede tilmeldt

Naturfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for naturfagene, dvs. natur/teknologi, biologi, geografi og fysik/kemi. I samarbejde med Danmarks fysik- og kemilærerforening, Biologforbundet og Geografforbundet.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.451 andre er allerede tilmeldt