Snart får endnu flere skoleelever fornøjelsen af at gøre sig klogere på landbrug, bæredygtighed og økologi.

Skolehaver: Nu får Frederiksberg-elever også jord under neglene

Elever og lærere fra Frederiksberg får snart mulgihed for at skifte klasselokalerne ud med en del af Frederiksberg Have, der i dag lægger mere end 3000 kvadratmeter ubrugt jord til som grønne klasselokaler for kommunens elever.

Publiceret
Haver til Maver slår på, at skolehaven ikke blot skal være et forlænget frikvarter. Den skal udgøre et nyt, fagligt klasseværelse.
Eleverne følger processen hele vejen. Fra de første frø bliver sået - til de selv får lov til at smage på grøntsagerne.

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

'Jordens bedste klasselokale'!

Sådan brander foreningen Haver til Maver sig, og på fredag udvider konceptet sig til Frederiksberg Have, hvor storbybørn i den kommende tid får mulighed for at bevæge sig ud af klasselokalerne og ind i en afkrog af Frederiksberg Have for at blive klogere på fødevarer og bæredygtighed i praktisk forstand.

Den officielle indvielse sker i dag i forbindelse med starten på Copenhagen Cooking & Food Festival, og derefter giver otte klasser fra de to Frederiksberg-skoler, Ny Hollænderskolen og Søndermarkskolen sig i kast med at dyrke skolehaver.

"At give så mange børn som muligt jord under neglene og viden om den forunderlige proces fra frø til spiseligt grønt har hele tiden være Haver til Mavers mål. Derfor er det også fantastisk at se, at så mange børn hver dag bliver klogere på, hvor vores mad kommer fra, og hvordan vi brødføder os selv med et større hensyn til naturen," siger leder arf Hsver til Maver Susanne Leegaard i en pressemeddelelse.

I Frederiksberg arbejder man på at gøre forløbet til en fast del af skolegangen for kommunens elever. Det gør man blandt andet for at forhindre det, Haver til Maver på deres hjemmeside kalder nature deficit disorder, nemlig at undgå, at mennesker i en digital tid kommer i underskud af natur.

Slots- og Kulturstyrelsen lejer det 3200 kvadratmeter store og ubrugte område ud til folkeskolerne og Haver til Maver, mens Frederiksberg Fonden har betalt for etablering og det første års drift af haverne. 

Furesø har anlagt 60 skolehaver

15.000 børn får grønne fingre årligt

I Danmark findes i skrivende stund mere end 150 skolehaver, og foreningen anslår, at mere end 15.000 elever årligt går igennem skolehaveforløbene.

42 af haverne drives efter Haver til Mavers koncept, hvor foreningen har hjulpet lærere og pædagoger i gang og stillet undervisningsmateriale til rådighed. Tre steder står Haver til Maver både for drift og undervisning.

Nordea-fonden har støttet Haver til Maver igennem en længere årrække, og fondens administrerende direktør, Henrik Lehmann Andersen glæder sig over udviklingen med skolehaverne:

"Efter mange års stærkt samarbejde med Haver til Maver er det skønt at se, hvordan skolehavebevægelsen udbredes over hele landet. Der er nu åbnet mere end 40 Haver til Maver-skolehaver, så endnu flere børn kommer ud i det fri og i fællesskab lærer, hvor maden kommer fra og hvordan den kan blive til mad".

Forløbet består af otte såkaldte moduler, og her oplever eleverne hele processen - lige fra at så de første frø til høsten.

Læs mere