Debat
0   132

Forsvar jer

Jeg har fået øget min arbejdsbyrde voldsomt og nedsat min forberedelsestid betragteligt. Skal jeg nu arbejde gratis for at opretholde standarden, eller skal jeg møde dårligt forberedt og levere en ringere undervisning? Det er et præcist spørgsmål, som her i bladet er blevet stillet direkte til Anni Herfort Andersen af lærerne Jens Østergaard, Finn Sørensen og Karin Skouboe. Da formanden desværre konsekvent snakker udenom, må andre træde til.

Hvis I vælger at arbejde gratis, skal I ikke vente jer nogen som helst tak i den anledning. Tværtimod, havde jeg nær sagt. Arbejdsgiverne og skolelederne vil næppe anerkende, at det overhovedet har fundet sted, en del af kollegerne oplever det som en slags skruebrækkeri, og jeres fagforening slår syv kors for sig og vil helst ikke vide af det - jævnfør Anni Herforts reaktion eller mangel på samme. Arbejder I gratis, slider I ikke bare jer selv op. I cementerer en komplet uantagelig situation.

Artiklen fortsætter under banneret

Jeg mener, I bliver nødt til at forsvare jer med de midler, I har. I må ganske enkelt gå på kompromis med jeres egne forestillinger om, hvordan lærerarbejdet bør udføres. Konsekvent springe over, hvor gærdet er lavest. Tage jer selv til rette inden for de gældende rammer. Ikke føle jer moralsk forpligtet til at bruge jeres akkorder helt op. Falde tilbage til gammeldags klasseundervisning, reducere kollegialt samarbejde og indarbejdelse af nye stofområder, projektarbejde og tværfaglige tilgange, skære ned på tidskrævende rette- og kommenteringsarbejde i forbindelse med elevernes produkter, droppe ekskursioner og lejrskoler og så videre. Og I må gøre det i fællesskab på lærerværelset. Bede tillidsmanden om et fagligt møde, lave en faglig klub, der kan tjene som rygstød for den enkelte.

Men hvad I end gør, så sig det højt! Det er helt afgørende, at der bliver talt åbent om dette. Hold især jeres kredsstyrelse, skoleledelsen og tillidsrepræsentanten orienteret om situationen. Det må aldrig blive jeres egen lille hemmelighed, hvordan I tager jer til rette. Husk, vi lever i et frit land.

Niels Christian Sauer

medlem af DLF's hovedstyrelse


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ