Debat

Personalepleje

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Da jeg læste artiklerne 'Farvel til folkeskolen' og 'Decentralisering for fuld skrue' i Folkeskolennummer 45 blev jeg endnu en gang bekræftet i, at folkeskolen trænger til personalepleje.

I 'Farvel til folkeskolen' fortæller en nybagt lærer, at hun ikke længere kan se sig selv som lærer i den danske folkeskole blandt andet på grund af manglende ressourcer og Overenskomst 99.

I artiklen 'Decentralisering for fuld skrue' fortæller en forskningsadjunkt ved Institut for Statskundskab, at der de sidste ti år er vendt op og ned på lærernes arbejdsvilkår hovedsagelig grundet i decentralisering, og lærerne har været udsat for en stor belastning, fordi de hele tiden har skullet ændre kurs.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Hvis der ikke sker forbedringer, vil folkeskolen miste mange af de nyuddannede lærere. Læreruddannelsen vil fortsat give mulighed for ansættelse mange andre steder, og hvis man ikke begynder at pleje folkeskolen, vil man i løbet af få år få svært ved at besætte de nødvendige lærerstillinger.

Ud over ovennævnte problemer bør kommunerne og Lærerforeningen begynde at sætte fokus på mit indlægs overskrift: 'Personalepleje'.

For et par måneder siden skulle et par af mine kolleger på kursus. Et kommunalt, pædagogisk IT-kursus med start en lørdag fra klokken 9-15.

Da jeg den følgende mandag spurgte om kurset, sagde kollegerne samstemmende, at de var lidt skuffede. For det første havde 'indbydelsen til kurset' fortalt dem: 'Vi mødes klokken ni til morgenkaffe, og i løbet af dagen vil der blive en pause, hvor man kan spise sin medbragte mad'. Hvor er det hyggeligt! Tænk, man kan sidde og spise sin flade madpakke ligesom alle de andre dage på skolen, og så på en lørdag. Fedt!

I virkeligheden skal der ikke så meget til at glæde medarbejderne.

Der er for eksempel julefrokosten. Her tænker jeg på mange af mine venner, som er ansat i det private, hvor man virkelig prøver at holde fast i gode medarbejdere. Til jul viser man/firmaet personalet en særlig gestus ved at invitere til julefrokost med alt betalt.

Som lærer får man lov til at arrangere frokosten, betale den, lave den, og endelig får man den store 'ære' at vaske op og rydde op efter festlighederne.

Anne-Mette Kruse

Århus