Loven kræver at der skal være et Pædagogisk Læringscenter på alle skoler, men den siger ikke noget om, hvor mange timer, der skal være åbent, for eksempel. Så der er virkelig stor forskel, fortæller formand for Pædagogisk LæringsCenterForening Birgitte Reindel.

Folkeskolen.dk/PLC: Del dine bedste ideer til PLC-arbejdet med kolleger i hele landet

I dag åbner PLC-lærernes eget faglige netværk på folkeskolen.dk. Og det skal bugne af ideer til alt fra indretning af hyggelige læsekroge til, hvordan PLC-arbejdet skal indgå i skoleudviklingen, mener formand for Pædagogisk LæringsCenterForening Birgitte Reindel.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

"Det jeg håber allermest er, at netværket for PLC (Pædagogisk Læringscenter, red.) bliver et sted, hvor vi kan dele ideer med hinanden. Også uden at det behøver at være store, forkromede projekter, der deles. Det kan også være en lillebitte ting, som at kontakte den lokale tennisklub for at få fingre i deres gamle bolde" siger Birgitte Reindel om sine forhåbninger til folkeskolen.dk/plc

Hvis du undrer dig over, hvad PLC skal med gamle tennisbolde, kommer forklaringen her: De kan bruges til at sætte på stolenes fødder, så stolene ikke skramler - og dermed ikke forstyrrer de læsende skoleelever. Ideen bruger Birgitte Reindel selv på skolerne i Snekkersten, hvor hun arbejder til dagligt.

Blog: Hvordan er børne- og ungdomslitteraturens vilkår i folkeskolen anno 2018?  Eller Hvilken børne- og ungdomslitteratur møder dagens skolebørn?

"Jeg tror, der er en million gode ideer rundt omkring på landets PLC'er, og de skal jo spredes, så flere kan få glæde af dem", siger hun.

"Hos os har vi for eksempel åbne eftermiddage, hvor vi inviterer indskolingsbørn og deres forældre til at kigge forbi på vejen hjem og få lidt inspiration til noget læsestof. Det er en måde, hvor vi kan række ud til forældregrupper, der ellers ikke føler sig så hjemmevant på biblioteker. Den ide er alle, der synes den er relevant, velkomne til at bruge på deres skoler". 

PLC skal binde skolen sammen

Birgitte Reindel har store ambitioner for PLC's rolle i skolen, ikke bare som et sted, man kan låne bøger, men som en drivkraft i skolens udvikling.

"Vi skal som PLC-medarbejdere følge med i, hvad der foregår i samfundet og bringe det ind i skolen. Nu har der for eksempel lige været Pride-uge, det er jo en oplagt mulighed for PLC til at sætte fokus på seksualitet, køn og rettigheder" siger hun. "Det kan med gøre på mange måder, lige fra at lave et display med relevante bøger til at tage det op overfor kollegaerne i sin funktion af læringsvejleder. Der er nærmest ingen ende på de emner, man kan være med til at bringe i spil i skolen: forskning, etnicitet, FN's verdensmål…"

Det lyder som om du synes, PLC skal være med over det hele?

"Det er fordi, det hele hænger sammen. I gamle dage var foreningens logo en blæksprutte, og det synes jeg faktisk passer meget godt. Vi skal binde skolen sammen, og hvem tager de her ting op, hvis ikke PLC gør det? Vi skal selvfølgelig ikke styre skolen, men vi skal være med til at udvikle den".

I Kolding er Pædagogisk Læringscenter vigtig for skoleudviklingen

Forskellige vilkår for PLC

Birgitte Reindel håber også at netværket kan være med til at sætte fokus på, hvor forskellige vilkår, PLC'erne har fra kommune til kommune, og endda fra skole til skole.

"Loven kræver at der skal være et Pædagogisk Læringscenter på alle skoler, men den siger ikke noget om, hvor mange timer, der skal være åbent, for eksempel. Så der er virkelig stor forskel, nogen steder er der meget få resurser, både økonomisk og tidsmæssigt. Nogle steder er ledelsen meget involveret i PLC's arbejde, andre steder slet ikke. Det betyder også at vejledningskulturen er meget forskellig, og at vi kan inspirere hinanden, hvis vi taler sammen om, hvordan vi hver især gør det. Vi skal have italesat hvor forskellige, vilkårene er for PLC'er og hvad det har af konsekvenser".