Anmeldelse Skønlitteratur
0   14

En poetisk jegfortælling, der gør indtryk

Nu har Mette Hegnhøj igen skrevet en forunderlig og smuk lille bog, ”Mig Mona altid i træsko (røde)”. Denne gang om kriseramte Mona, der har et helt særligt sted ”at blive væk”.

Mig Mona altid i træsko (røde)

Fakta


Titel
Mig Mona altid i træsko (røde)

Forfatter
Mette Hegnhøj

Illustrator
Josefine Blom

Pris
192

Sider
64

Forlag
Dansklærerforeningen

Mette Hegnhøj debuterede med billedromanen ”Møgungen”, der handler om en overlevelsestur i Sverige med Helge Helge. Da Helge Helge kommer til skade, bliver den umulige møgunge pludselig til den modige Martin. Så kom ”Ella er mit navn. Vil du købe det?” (Jensen & Dalgaard, 2014) i et løsbladssystem af 12-årige Ellas efterladte noter, som de blev fundet i privaten bag antikvariatet, skrevet og illustreret på en god gammeldags skrivemaskine med ”poetsne” (hullemaskineaffaldet). Ella-bogen indbragte fortjent Mette Hegnhøj Kulturministeriets Forfatterpris i 2014.

Artiklen fortsætter under banneret

I ”Mig Mona altid i træsko (røde)” har Mette Hegnhøj været i gang med papir, saks og klister for at fortælle om den trettenårige Mona og hendes eventyrlige og særlige sted, hvor hun skjuler sig. Hvert ord er omstændeligt klippet ud af gamle bøger og blade og sat sammen til en forunderlig poetisk tekst, hvor Mona får fortalt om sig selv, sine følelser og tanker på flugt fra den ydre verden og kammeraterne, når de kommer lidt for tæt på.

Mona bærer på en stor sorg og har gjort det længe. Er det moderen, der har forladt hende? Det siges ikke tydeligt, men at det er en fatal hændelse i Monas liv, er man ikke i tvivl om. Alt for længe får Mona lov til at være alene, men bliver heldigvis fundet i sidste øjeblik i kirken, da det hele har overvældet hende.

”Mig Mona altid i træsko (røde)” er en poetisk jegfortælling om at længes efter et ”du”, der er blevet væk for syv år siden. På en flugt? På en lejrtur? Hvem har svigtet hende?

Mette Hegnhøj leger, udforsker – og foruroliger – blandt andet fordi teksten på én og samme tid spiller på et realplan med en ydre handling, men også på et eventyrligt, surrealistisk og lyrisk billedplan. Det giver unægtelig mange ikke helt enkle, men spændende fortolkningsmuligheder.

”Mig Mona altid i træsko (røde)” er helt enestående illustreret af Josefine Blom med blandt andet fine silhuetter og masser af sirlige og spændstige tegninger, der behændigt snor sig ind i Hegnhøjs ”udklipsunivers”. Elegant får hun sine illustrationer spændt op på siderne, så det bliver en ren lyst at se derpå.

”Mig Mona altid i træsko (røde)” er en enestående, tankevækkende og anderledes fortælling i ord og billeder, der vil arbejde inde i en i lang tid. Romanen vil være fortræffelig til litteraturarbejde fra 5. til 9. klasse.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.239 andre er allerede tilmeldt