Debat
0   1

Stop rygning

Forældrene burde kunne stoppe børnenes rygning, men det kan de altså ikke. Måske kan lærerne gøre det?

Rygning er usundt.

Det gik op for os allesammen for mange år siden. Og det gik op for os, at det er hundesvært at holde op. Jeg selv var heldig og kunne stoppe for 25 år siden og det, tror jeg, har gjort, at jeg nu er 82 år og frisk som en havørn.

Artiklen fortsætter under banneret

Man røg overalt, hjemme, på gaden, i biografen, på arbejdet, mens man dansede med jordens dejligste pige. Der var ingen forbud nogen steder.

Mit daglige forbrug var mellem 30 og 40, så jeg var noget stakåndet tilsidst. Jeg nåede at ryge i godt 40 år foruden smugrygningen fra 8 til 14 år. Men vi vidste helt fra begyndelsen ikke, at rygning var usundt. Det hed fra de voksnes side, at vi skulle vente med at ryge, til vi var voksne. Så vi glædede os til at blive voksne. Og vi trådte ind i de voksnes rækker, nar vi fylde fjorten år. Det var højtid. Nu kunne vi ryge, som vi ville.

Nu er det andre tider. Reklamerne drøner løs med påstande om, at det virkelig er svært at stoppe, men hvis man lige køber nikotinplaster eller et andet hjælpemiddel, så er alle problemer ovre. Det er nu blevet en hel industri, hvor aktionærerne naturligvis ønsker, at fortjenesten bliver så stor som muligt.

Men helt ufatteligt er det nu sådan, at rygning blandt børn og unge er i stigning. Har vi intet lært? Ved de ikke noget om helbredsrisiciene? KOL er en alvorlig en af slagsen.

Ved de ikke noget om den livsbegrænsning, de kan imødese? Overalt må de gå udenfor, hvis de skal ryge. Hvis de skal sælge deres bil, får de mindre for den, hvis den lugter af røg. Og så videre......

Forældrene gør ikke nok for at stoppe rygning hos deres børn. Det er indlysende. Her kunne lærerne som nøglepersoner spille en afgørende rolle. En grundig gennemgang af de genvordigheder jeg har omtalt ved at ryge vil garanteret hjælpe, hvis det gøres ordentligt.

Man kan gøre det klassevis, men måske også lave en antirygningsuge med massiv gennemgang fra lærere, læger, sportsfolk, folk fra arbejdsmarkedet. Hvis ungernes idoler kan fortælle, at de ikke ryger, er det da noget at leve op til.

Jeg har et par eksempler fra min egen tid som lærer i en 9. klasse. Jeg viste dem et hvidt lommetørklæde, tog et hiv uden at inhalere og pustede så røgen gennem det. Der fremkommer en meget tydelig plet af tjære. Det har mange lærere sikkert prøvet. Hvis man siger, at der er 25 hiv i en enkelt cigaret, og du ryger 20 om dagen i 360 dage, så har du fået 180 000 pletter af den størrelse ned lungerne.

Jeg har ingen tal for, hvor mange, der holdt op, men de var helt klart forskrækkede.

Mit andet foretag var at fortælle om cellerne i vores krop. Og bagefter kunne jeg fortælle, at hver sjette blodcelle er ude af drift med et forbrug på 20 cigaretter om dagen. Samme forskrækkelse.

Det fulgte jeg op med en bemærkning om, at det jo helt klart kun var de dummeste, der røg. Og jeg hørte aldrig nogen protestere.

Men altså en opfordring til alle skoler i hele landet. Lav kampagner klassevis, skolevis, kommunalvis med deltagelse af alt, I kan finde på at ekpertise. Det bliver aldrig for dyrt, når man tænker på den menneskelige fortjeneste der kan indkasseres.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
730 andre er allerede tilmeldt