Blog
0   1

Skolemad

Abonner på nyt om Folkeskolens madkundskabsrådgiver i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

På mandag er alle børn klar igen til et nyt skoleår. Tasken er pakket, penalhus, bøger, computer og selvfølgelig madpakken. For her i Danmark og i Norge har vi fra gammel tid tradition for at have madpakken med. I Sverige og Finland får eleverne mad på skolen.

Den sidste dag i ferien blev der kommenteret på en norsk rapport om skolemad.

Den ene konklusion var, at de sociale uligheder udlignes, når der bliver serveret skolemad.

Den anden, at eleverne har en bedre indlæring, når de får skolemad.

 Vi ved jo alle godt, at en sund kost og gode madvaner er vigtige for den enkelte og dermed også for samfundet på længere sigt.

Artiklen fortsætter under banneret

Madpakken er med en lang skoledag blevet to eller tre delt. Lidt til 10 pausen, frokost til 12-pausen og måske lidt ekstra til 14-pausen.

Stor forskel på madpakken.

Der er de børn, som har gode nærende madpakker med, men der er desværre også de børn, der næsten ingen mad har med, eller har hvidt toast brød med Nutella på. Børn som kommer i skole uden morgenmad eller sukkermorgenmad og som bliver trætte ret tidligt på dagen.

Eleverne kan hos os, og har jeg set andre steder, købe ikke lødige Arla produkter fra et køleskab – sukkeryoghurt, koldskål og mælkedrikke med masser af sukker i. Eleverne har også mulighed for at købe små bagerpizza og pølsebrød og de kan bestille sandwich, som bagerne kommer med hver dag. De store elever går op i byen i middagspausen og køber frokost. Nogle køber salatbar andre en stor pose chips.

SF og Enhedslisten vil gerne lave forsøgsordninger for fælles madordninger på nogle udvalgte skoler. Jeg synes, det kunne være et spændende forsøg, og vil se frem ti, hvilke resultater forskerne vil komme frem til.  Men jeg ved også, at det ingen gang har på nuværende tidspunkt. Det er ganske enkelt hundedyrt.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
671 andre er allerede tilmeldt