Blog
0   2

At finde materialer til sundhedsundervisningen

Abonner på nyt om Kost, motion og sundhed i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

I dette efterår vil jeg præsentere en række materialer, der gør sundhedsundervisningen lettere, mere spændende og interessant. Find gode danske materialer - og bliv også præsenteret for de bedste ideer fra udlandet.

Du har sikkert allerede en god portion materialer, som du bruger flittigt. Nu får du chancen for at få nye ideer til at supplere med. For der findes store mængder af materialer, men hvor finder man den egentlig henne?

Lad os starte med fagets grundlag. For vi skal undervise i sundhed i skolen ud fra det timeløse fag 'Sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab' på en måde, så det strækker sig ind i samtlige fag. Det er således et vigtigt og uvigtigt fag på samme tid, for hvem er egentlig ansvarlig her? Der findes fælles mål, læseplan og vejledning for faget, indeholdende blandt andet en beskrivelse af undervisningens tilrettelæggelse og indhold og en uddybning af fagets kompetenceområder. Find dem her som en start.

Gennemgående de fleste materialer til sundhedsundervisningen er, at de som udgangspunkt har et formål om udvikling af elevernes handlekompetence. Handlekompetence og ejerskab er de mest centrale elementer i forhold til at udvikle effektiv fremme af sundheden, viser forskningen. Arbejdet med at opnå dette omtales også som ’kritisk sundhedspædagogik’. Det betyder, at den viden, der sættes i spil, skal bidrage til børns reflekterede, aktive handlinger på egne betingelser, vejledt af kompetente voksne. Børn skal altså anerkendes som reelle deltagere i sundhedsfremmende processer sammen med voksne, hvilket gør det nødvendigt at kaste et blik både på egen praksis og på tilgangen i det materiale, der vælges.

Vi kunne jo starte dette krydstogt i sundhedsmateriale med et materialevalg, som mange i skolen kender i forvejen, nemlig ”uge 6-materialerne”. De er udarbejdet af foreningen Sex og Samfund, som er en privat forening, der arbejder for adgangen til seksuel og reproduktiv sundhed og rettigheder for alle. Hvert år til Uge Sex udvikler foreningen helt nye materialer, der gives gratis til tilmeldte lærere og klasser. Kampagnen Uge Sex afvikles hvert år i Uge 6, men undervisningsmaterialerne kan anvendes hele året. Fx handlede Uge Sex i år om grænser, hvor materialet lægger op til, at eleverne drøfter og undersøger grænser og grænseoverskridende adfærd i forhold til krop, køn og seksualitet. Faktisk burde materialet genbruges og tages op jævnligt! På www.underviserportal.dk kan du finde materialer, som matcher præcis dine krav til klassetrin, tidsforbrug, fag, emner samt færdigheds- og vidensområder fra Fælles mål for faget.

Artiklen fortsætter under banneret

Næste blogindlæg kommer til at handle om et materiale, der sætter fokus på samarbejde i klassen om sundhed.

 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Ernæring og sundhedsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for madkundskab, sundhed og ernæring. I samarbejde med Foreningen for madkundskab.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
820 andre er allerede tilmeldt

Idrætsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. 

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.197 andre er allerede tilmeldt