Blog
1   13

Stop privatiseringsbølgen

Abonner på nyt om EI Verdenskongres 2019, Bangkok i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Liberias lærere er under frontalt angreb fra både regering og stor uddannelseskoncern.

Under verdenskongressen i Education International (EI) har vi holdt møder med en række samarbejdspartnere omkring de projekter, som vi har i gang i en række lande. Et af de lande, hvor vi har et samarbejdsprojekt er Liberia. Et samarbejde, der også omfatter Lärarforbundet i Sverige, Utdanningsforbundet fra Norge og den canadiske lærerorganisation, CTF og koordineret af EI. 

Liberia er i en forfærdelig situation. Lærerernes fagforening, NTAL har aftalt med staten, at staten som arbejdsgiver opkræver medlemmernes kontingent via løntræk og derefter overfører kontingentet til lærerforeningen. Men nu har regeringen stoppet overførslen og det har nu varet i seks måneder. Det betyder,  at NTAL ikke kan udbetale løn til sine ansatte, ikke har midler til aktiviteter af nogen som helst art. Det er en helt uhørt svinestreg af regeringen. Overlagt tyveri, der siger noget om hvordan regeringen agerer overfor en “samarbejdspartner”, der har udtrykt uenighed med regeringen. Uenigheden kommer af, at lærerforeningen har modsat sig, at alle grundskoler i Liberia skal overtages af uddannelseskoncernen Bridge. Det har medført, at regeringen har afskediget hele hovedbestyrelsen i NTAL. Regeringen mener ikke den længere har råd til at drive landets grundskole, derfor må en privat virksomhed tage over og hive profit ud af skolen. En tendens vi ser på især det afrikanske kontinent. 

Artiklen fortsætter under banneret

Derfor er vores engagement i Liberia helt afgørende vigtig. EI har truffet den beslutning, at gøre en særlig og markant indsats i de lande, som er truet af standardisering og privatisering af uddannelsessektoren og hvor private virksomheder overtager og driver profit på undervisning og uddannelse. Denne beslutning blev uddybet og ekspliciteret på verdenskongressen. 

I Liberia er der brug for massiv hjælp hurtigt og hvis vi skal stoppe privatisering og kommercialisering af uddannelse, er indsatsen fra EI sammen med landenes fagforeninger helt afgørende! 

Der er brug for at vi bruger fællesskabet på globalt plan til at sikre adgang til offentlig finansieret undervisning til alle - fri af kommercielle interesser, funderet på dygtige læreres professionelle vurderinger. Standardisering, privatisering og kommercialisering kan ikke forenes med fri og demokratisk undervisning. EI yder sammen med DLF en fælles indsats for fri og lige adgang til undervisning for alle. Derfor er situationen i Liberia så vigtig. Derfor involverer vi os fra DLF. 


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ