Skoleledelse
0   263

Chefbegrebet er fortsat uklart

Ombudsmanden vil ikke afgøre, om en skoleleder er chef

Ombudsmand Hans Gammeltoft-Hansen kaster ikke umiddelbart lys over, om borgerne har ret til at se de papirer, der ligger i en skoleleders personalemappe. Dermed er det fortsat usikkert, om en skoleleder er chef eller ej i forhold til lov om offentlighed i forvaltningen.

Hans Gammeltoft-Hansen støtter sig til de henholdende svar, som både Tilsynsrådet, Indenrigsministeriet og Justitsministeriet har givet i en sag fra Nordjylland, hvor journalist Søren Nielsen har klaget over, at han ikke kunne få aktindsigt i en afskedigelsessag mod en skoleleder i Pandrup (omtalt i Folkeskolennummer 44).

Alle tre instanser mener nok, at en skoleleder er chef, men ingen af dem vil tage endelig stilling.

'Denne opfattelse kan ikke give mig anledning til bemærkninger', skriver Hans Gammeltoft-Hansen til Søren Nielsen fra Nordjyllands Radio i Aalborg.

Artiklen fortsætter under banneret

Ombudsmanden er enig i, at Pandrup Kommune ikke har overtrådt loven med sit afslag om aktindsigt. Han opfordrer dog kommunen til at se på sagen igen. Det har økonomiudvalget allerede gjort, og politikerne fastholder deres første svar.

'Da det ikke er klart, om skolelederen er omfattet af chefbegrebet, ønsker udvalget fortsat at beskytte ham', skriver økonomiudvalget til Søren Nielsen.

Når han overhovedet søgte om aktindsigt, skyldes det ikke, at han ville hænge skolelederen ud. Tværtimod ville han se, om kommunen fyrede ham på et retmæssigt grundlang.

'Kommunen slipper altså for at blive kontrolleret, selv om alle myndigheder siger, at meget taler for, at en skoleleder er chef', konstaterer Søren Nielsen.

Han har stadig den mulighed, at han kan formulere en egentlig klage til ombudsmanden. Men han tvivler på, at han gør det.

'Jeg ved fra tidligere afgørelser i den slags sager, at man kun kan få aktindsigt, hvis det kan påvises, at kommunens afslag er klart ulovligt. Så ombudsmanden vil formentlig blot svare, at det er uheldigt, at det ikke fremgår af bemærkningerne til loven, at skoleledere hører ind under chefbegrebet', siger Søren Nielsen og opfordrer lovgiverne til at pinde ud, hvem der er chefer i det offentlige.-Henrik Stanek er freelancejournalist


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ