0   195

Kritik af indsamling

Red Barnet giver skoleklasser op til 38 procent af indsamlede midler

nTraditionen tro benytter flere organisationer juletiden til at samle penge ind til gode formål. En af dem er Red Barnet, der i år i lighed med tidligere har fået skoleklasser landet over til at sælge til- og frakort i pakker med 20 styk til 20 kroner.

Men kun en del af pengene går til organisationens hjælpearbejde. Op til 38 procent eller 7,60 kroner per pakke kan ende hos indsamlerens skoleklasse. Klassen kan også vinde præmier på i alt 55.000 kroner, og klasselæreren kan vinde et sommerhusophold.

Artiklen fortsætter under banneret

Det er lærer Niels Lyngbo, Odense, blevet stødt over.

'Hvis man skal have børn til at samle ind, så skal man gøre det ved at få dem til at forstå, hvad det er for et glimrende arbejde, som blandt andre Red Barnet udfører. Men hvad endnu værre er, hvis jeg møder nogle børn med de kort foran Føtex eller i min gade, så tror jeg ikke, de fortæller, at en del af de 20 kroner går til deres Bornholmertur. På den måde får børnene penge under falske forudsætninger', siger Niels Lyngbo.

Han er også stødt over, at Red Barnet nedtoner formålet med indsamlingen i det materiale, der er sendt ud til skolerne, og som har været omtalt i en annonce i Folkeskolen, men i hans øjne er præmien til læreren et endnu større problem.

'Red Barnet er ikke den eneste organisation, der ønsker at involvere skoleklasser i indsamlinger. Hvis man skal vælge mellem to organisationer, skal det så være præmier, der afgør, hvad man vælger? Efter min opfattelse er den slags uetisk', siger Niels Lyngbo.

Fundraisingchef Sisan Bové, Red Barnet, kan godt følge argumentationen, men indsamlingsmetoden er nødvendig.

'Det med de 38 procent er kun i få tilfælde. Det normale er 20 procent. Hvis vi vil samle de 200.000 kroner ind, som vi får via til- og frakortene, så bliver vi nødt til at give skoleeleverne nogle af pengene', siger hun.

Tror du, børnene fortæller, at de selv får nogle af pengene, når de sælger en æske?

'Det tror jeg ikke, men de har fået det at vide, og det er helt almindeligt, at man må betale for at få noget distribueret', siger Sisan Bové.

Hun oplyser, at Red Barnet benytter sig af flere forskellige indsamlingsmetoder, og at man næste år vil forsøge at få omkostningen til distributørerne, altså skoleeleverne, ned på et lavere niveau.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet