Blog
5   18

Den allerførste gang...

Abonner på nyt om H&D-blokken i dit personlige nyhedsbrev.

OBS: Du er ikke tilmeldt et personligt nyhedsbrev og får derfor ikke en mail med dine valgte emner/blogs. Tilmeld dig her

Der kan være mange bud på hvordan man starter de første timer i håndværk og design. Her er mit bud på hvordan jeg starter i værkstedet med de hårdere materialer.

 

De fleste klasser har været i håndværk og design/sløjd før, men ofte er det alligevel tid til at ridse reglerne op…

A la - man løber ikke i lokalet, praktisk tøj er en god idé osv.

En af de regler jeg også har er at eleverne skal medbringe pennalhus, da vi ofte har behov for at tegne og notere. Nogle elever tror de KUN skal save og hamre…

Artiklen fortsætter under banneret

Mit første emne er næsten altid frisk træ og derfor starter vi med at lave en blyant. Man kan lade eleverne være med til at save grenene ned, men ofte har jeg nogle gode ret-voksede grene med fra velegnet træ (fx birk, pil).

Eleverne saver med fukssvans en pind på ca. 20 cm. Dernæst spidser de pinden med stemmejern – ned mod et underlag som kan tåle stemmejernet. Vigtigt at ”blyanten” holdes 90 grader mod bordkanten. Så er underlaget en sikker stopklods. De får tydelig instruks i brug af stemmejern så de ikke kommer til skade.

Når blyanten er spidset lidt til (men ikke helt) mærkes der op med syl i spidsen og jeg borer med boremaskine et hul på 2 eller 2,5 mm. Trælim i hullet og et stykke bly (grafit) proppes i.

Modsatte ende slibes lidt – og får måske en dråbe linolie. 

Enkelte afbarker hele blyanten eller spidser i begge ender. Man kan også eksperimentere med at lave en kuglepen hvis man har nogle billige kuglepenne man vil ofre.

Blyanterne (mange når at lave flere blyanter), skal minde dem om at huske at medbringe pennalhus fremover. De lidt kraftige blyanter holder ikke evigt, da de kan være lidt svære at spidse og grafitten også kun er i det yderste stykke, men som vi snakker om at det er meget miljøvenligt da pinden jo faktisk kan smides ud i haven igen.

I det hele taget er det vigtigt at timen afsluttes med en lille samtale om hvad vi har lært. Fagudtryk og indledende snak om at de forskellige blyanter duer på trods af forskelligt udseende (design).

Det dejlige ved disse timer er, at alle allerede får noget med hjem første gang.

De efterfølgende gange snitter vi smøreknive og paletknive som også afprøves. 

Godt skoleår.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Håndværk og designnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Foreningen for håndværk og design.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.262 andre er allerede tilmeldt

Lærerstuderendenetværket er for alle lærerstuderende samt andre med interessere for læreruddannelsen. I samarbejde med Lærerstuderendes Landskreds.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
420 andre er allerede tilmeldt
Hjælp os med at teste

Vin lille

⚠️ Hjælp os med at teste nye ideer til de faglige netværk og vind 6 flasker vin  ⚠️
Folkeskolens faglige netværk skal udvikles. Men hvor skal de udvikles hen? 
Vi har brug for din hjælp til at vurdere et par nye koncepter, så vi kan gøre de faglige netværk endnu mere relevante for jer.
1000 tak for din hjælp!
(hvis du vil tage testen på pc, kan du bruge dette link)
Tag testen på mobil - tager ca. 15 min.)